Novi film Emira Kusturice „Na mliječnom putu“ prikazan je na Londonskom filmskom festivalu. „Iskra“ prenosi kritiku filma koju je iz pera Pitera Bredšoa objavio londonski „Gardijan“.

Bredšo navodi da Kusturica u filmu „Na mliječnom putu“, koji je prikazan na Londonskom filmskom festivalu, režira i tumači glavnu ulogu — mljekara koji se zaljubljuje u lijepu izbjeglicu u ulozi Monike Beluči. U tekstu on napominje da je Kusturica reditelj porijeklom iz Sarajeva, poznat po tome što je član ekskluzivnog kanskog dabl-Palm kluba.

„Kao Ken Louč i braća Darden, i on je dobio ’Zlatnu palmu‘ dva puta, za film ’Otac na službenom putu‘ (1985) i ’Podzemlje‘ (1995) — filmove koji su prvi zapanjili publiku njegovim potpisom i stilom koji podrazumijeva energiju na visokom nivou, nevjerovatno ambiciozne scene sa velikim brojem ljudi i održive akcione sekvence sa crnim humorom. Oni su nalikovali Felinijevoj raskošnoj muzici, gužvi, životinjama i anarhičnom humoru“, dodaje Bredšo.

Prema njegovim riječima, Kusturica je takođe čuven po svojim kritikama — i naravno filmovima — naklonjenih srpskoj strani u ratu u BiH ’90-ih godina, iako njegov film „Život je čudo“ nudi emolijentnu ljubavnu priču muslimanke i Srbina. „Njegov novi film, ’Na mliječnom putu‘ jeste nježna ali impresivna slika sa malim tehničkim nedostacima, i uz veoma poznate linije — još jedno divlje, pijano okupljanje sa primjesama magijskog realizma i tragedije, ovde začinjenih sa tehnologijom kompjuterski generisanih slika.

Moguće je biti pomalo blaziran o učinku hrabrog, vještog i stručnog izvođenja koji Kusturica dočarava: ipak, to je i dalje karakteristično i bravurozno dostignuće, dok je rediteljev vizuelni smisao ogroman“, ističe Bredšo.

Sam Kusturica, kako navodi, glumi Kostu, čoveka koji donekle ima neizvestan posao isporuke svežeg mleka u ratnoj zoni konflikta u BiH ’90-ih godina, on putuje „mliječni put“ jer vjeruje da je tamo vidio čudo: zmiju koja pije mlijeko u udubljenjima pored puta.Otvaranje Četvrtog muzičkog festivala „Boljšoj” u Mećavniku na Mokroj Gori

„Kosta se zaljubljuje u lijepu italijansko-srpsku ženu, koju igra Monika Beluči, koja je britanskog NATO generala već izludjela od želje. Ona se traži zbog različitih ubilačkih elemenata, zbog čega se krije u kampu za izbjeglice bez državljanstva, gdje gleda svoj omiljeni film —’Ždralovi lete‘ Mihaila Kalatozova, svaki dan.Ona je obećana da se uda za brata žene koja je strasno zaljubljena u Kostu, koju maestralno igra Sloboda Mićalović“, prenosi Bredšo.

U tekstu Bredšo dodaje da se ljubavnici ipak ne odvajaju jedno od drugog dok rat tinja svuda oko njih, kulminirajući u nadrealnom delirijumskom spektaklu kada stado ovaca biva navedenog na minsko polje, od čega se prevrće želudac, a sve se završava krvavim scenama stada, prenosi „Iskra“.

„Monika Beluči je dostojanstvena u svojoj ulozi, Kusturica je malo samosvjestan, ali ima izuzetno prisustvo na ekranu. Naizgled, kompjuterski negenerisane slike u sceni gdje on komadima narandže hrani iz svojih usta medveda, jeste nevjerovatna na svoj način —to je pravi alfa-mužjak poljubac“, zaključuje Bredšo.

RTRS