Članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma o danu Republike Srpske Davor Šešić i Nedeljko Glamočak saslušani su u Tužilaštvu BiH kao svjedoci povodom održavanje referenduma o Danu Republike.

Danas bi trebalo da bude saslušan još jedna član Komisije- Perica Bundalo, a sutra Zdenka Gojković iz Socijalističke partije.

Prvi je saslušan Davor Šešić i to u svojstvu svjedoka. Novinarima je, nakon što je izašao iz Tužilaštva, rekao da je saslušan i da ne može govoriti o detaljima istrage.

Upitan o okolnostima pod kojima je saslušan, rekao je da su ga pitali o tome kako je došlo do organizovanja referenduma, ali da ništa više ne može reći.

– Koliko sam vidio poslanici su svjedoci, a članovi Komisije osumnjičeni, a ja sam saslušan kao poslanik – rekao je Šešić i istakao da je ovo politički proces.

– Mislim da ovo neće ići dalje od saslušanja – dodao je Šešić.

Nakon što je dao izjavu u Tužilaštvu, Nedeljko Glamočak je rekao da je riječ o političkom procesu, imajući u vidu sa čime se sve ova zemlja susreće – od organizovanog kriminala, političke korupcije do prijetnje terorizmom.

– Mislim da bi akcija pravosudnih organa u ovoj zemlji trebalo da bude na tim pitanjima, a na na ovom – rekao je Glamočak novinarima.

S obzirom na način na koji funkcionišu tužilaštva između sebe, Glamočak smatra da nije bilo problema da se izjava uzme i u tužilaštvu u Banjaluci.

Glamočak, koji je saslušan u svojstvu svjedoka, rekao je da je danas odgovarao na pitanja o postupcima i procedurama koje su dovele do referenduma i radu komisije i dodao da ne zna kakvi su dalji koraci Tužilaštva BiH.

Glamočak je istakao da u ovom slučaju nema ničije odgovornosti, napominjući da je referendum demokratsko pravo građana koje nikoga nije ugrozilo, niti će ugrožavati.

– Zabraniti referendum u ovoj zemlji bilo bi krajnje apsurdno – zaključio je on.

U Tužilaštvu BiH ranije su saslušani Goran Zmijanjac i Milan Petković, članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske, a u okviru istrage u predmetu protiv Milorada Dodika zbog krivičnog djela “neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH”.

Izvor: RTRS/SRNA