Zakon o ugostiteljstvu Republike Srpske često pravi probleme ugostiteljima jer ne prepoznaje napojnice, pa su često primorani da ovu vrstu prihoda kriju kako ne bi plaćali ogromne kazne.

Ugostitelj iz Gradiške koji je želio ostati anoniman ispričao  je s kakvim se problemima suočio kada mu je inspekcija našla 20 KM bakšiša u kasi.

“Izdajem sve fiskalne račune i nisam imao nikakvih nepravilnosti, ali kada su našli 20 KM više u kasi, nisam mogao da im dokažem da je to zapravo napojnica, čije dobijanje sam smatrao nečim sasvim normalnim”, kaže ovaj ugostitelj i ističe da mu je zbog ovoga prijetila kazna zatvaranja restorana u periodu od mjesec dana. ”

To je dovoljno da vam uništi posao, a svi znamo šta je bakšiš i da ga gosti svakodnevno ostavljaju. Zaista nisam znao za takav propust u Zakonu o ugostiteljstvu i volio bih kada bi nadležne institucije našle za shodno to da riješe”, naveo je ovaj ugostitelj te istakao da je nemoguće u potpunosti poštivati zakon ako se ovaj problem ne riješi.

“Ja zaista želim da sve radim onako kako je propisano zakonom, ali kada je ovaj problem u pitanju, to je prosto nemoguće. Čak su mi i inspektori savjetovali da taj novac ubuduće sakrijem, odnosno odvojim”, ističe naš sagovornik, dodajući da je apsurdno da se zbog tako malog iznosa zatvara objekat i naplaćuju velike kazne, i da inspekcija u ovom slučaju samo “traži rupu u zakonu”. “Najveći problem je što se pri izradi zakona ne konsultuju ljudi iz struke pa se često naprave ovakvi neobjašnjivi propusti za koje je teško naći rješenje”, prokomentarisao je Željko Tatić, predsjednik Udruženja ugostitelja RS.

On dodaje da u ugostiteljstvu postoji mnogo problema, a najveći je taj što zakon propisuje da u kasi smije biti novca onoliko koliko je prikazano, odnosno koliko je fiskalnih računa izdato.

“U većini zemalja u Evropi i svijetu konobari zapravo rade za bakšiš, njihove plate su minimalne, ali su napojnice propisane i obavezne. Kod nas konobar radi za 400 KM, pa neka neko objasni kako on može da živi od te plate”, kaže Tatić, koji ističe da Udruženje ugostitelja RS ima dobru saradnju sa nadležnim organima i da je njihov stav da zakon ipak mora da se poštuje. “Zakon je takav kakav jeste, zaista je teško pronaći rješenje za ovaj problem. U to bi trebalo da se uključe svi nadležni, prvenstveno Poreska uprava i Ministarstvo trgovine i turizma, preko kojeg bi određene izmjene postojećeg zakona mogle da dođu u NS RS”, navodi Tatić.

Tedo Cvišić, pomoćnik direktora Poreske uprave PJ Banjaluka, potvrđuje da se, ako se stanje u blagajni ne poklapa sa prikazanim stanjem, ugostiteljima naplaćuje kazna. “Zakon je takav da vi ne možete dokazati da li je u pitanju napojnica ili ste propustili da izdate fiskalni račun, tako da je inspekcija primorana da to tretira kao prekršaj”, ističe Cvišić. Do kog apsurda ovaj zakonski propust može da dovede, pokazuje i primjer frizerke iz Banjaluke koja je prije godinu i po dana isti problem imala i to zbog tri KM viška u kasi.

“Sada su ukinute fiskalne kase frizerskim radnjama, ali dok smo izdavali račune, putem njih morala sam da platim kaznu od 500 KM zbog tri marke viška koje je inspekcija našla, a koje mi je mušterija ostavila kao bakšiš”, rekla je ona.

NN