Županijski sud u Splitu je i i zvanično potvrdio da je Čedo Čolović, koji je nedavno osuđen kao hrvatski špijun, svjedok u optužnici protiv penzionisanog generala RSK Borislava Đukića i još sedam bivših oficira ЈNA.

Čedo Čolović je svjedok optužnice protiv bivših pripadnika ЈNA i Vojske RSK koji se terete za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, piše Јutarnji list.

Među optuženicima jedino je Đukić dostupan hrvatskom pravosuđu, dok ostala sedmorica to nisu, pa će se na prijedlog državnog tužioca odlučivati o suđenju u odsutnosti nedostupnih optuženicima na skorašnjoj sjednici optužnog vijeća, saopšteno je iz Županijskog suda.

Јutarnji piše da su osim Đukića kome se sudi za rušenje brane Peruče, optužnicom obuhvaćeni potpukovnik Јovan Grubić (60), pukovnici Milorad Radić (69), Dragan Harambašić (70), Petar Andrić (69), Vladimir Davidović (67), kapetan prve klase Ilija Prijić (59) i kapetan Slobodan Vujko (55).

Đukića je u martu ove godine Hrvatskoj izručila Crna Gora. On je najviše rangirani oficir ЈNA i Vojske RSK koji će sjesti na optuženičku klupu u Hrvatskoj.

“Optužnica je velikim dijelom temeljena upravo na iskazima Čolovića i drugih bivših pripadnika krajinske vojske koje su ih više puta davali tekom obavještajnih razgovora s istražiocima Odjeljenja za ratni zločine Službe kriminalističke policije PU šibensko-kninske, a nakon povremenih dolazaka iz Srbije i boravka u rodnim mjestima u okolini Drniša i Knina”, navodi Јutarnji list.

Viši sud u Beogradu je prije dva mjeseca potvrdio nagodbu između Čeda Čolovića i Tužilaštva i osudio ga na tri godine zatvora na osnovu sporazuma o priznanju.

– Čolović je bio uceijnjen podizanjem optužnice za ratne zločine. Za nekoliko posljednjih godina, koliko je radio za hrvatsku SOA, stupao je u kontakt s bivšim saborcima iz VSK koji su mogli da svjedoče protiv Srba optuženih u Hrvatskoj za ratne zločine. Svi koji su pristali da svjedoče dobili su oprost za ratna djela ili debelu novčanu nadoknadu – rekao je dobro obavješteni izvor.

Izvor: Agencije