Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je danas da će Upravni odbor Fonda solidarnosti dogovoriti kriterijume raspodjele po opštinama nakon što utvrdi koliko još ima nezavršenih ugovorenih radova koje treba platiti i procijeni koliko ima sredstava na raspolaganju.
Tegeltija je nakon sastanka sa gradonačelnikom Prijedora Markom Pavićem novinarima rekao da je Upravni odbor Fonda solidarnosti Srpske ranije odlučio da dio sredstava bude izdvojen za Doboj i Šamac, a da će dio biti obezbijeđen za Prijedor, Banjaluku i Bijeljinu i neke opštine po istom principu kao i do sada.

“Prepustićemo njima, a prije svega privrednicima iz tih sredina da odluče kako ta sredstva da se rasporede, jer su u Šamcu i Doboju privrednici napravili raspored koliko kome treba da pripadne sredstva”, rekao je Tegeltija.

On je dodao da se sva sredstva Fonda solidarnosti nalaze na jednoj poziciji – i za rekonstrukciju, za vodosnabdijevanje, puteve i za podršku privredi.

Pavić je rekao da su građani Prijedora na vrijeme dobili sredstva iz Fonda solidarnosti Republike Srpske i da je grad dio svojih sredstava uložio na vrijeme, ali da privrednici iz ove lokalne zajednice nisu dobili sredstva iz Fonda.

“Uskoro treba da obavimo razgovor na osnovu procjena i prijava šteta privrednika iz Prijedora kako bi procijenili koliko od ukupne prikupljene mase treba pripasti privrednicima Prijedora”, kaže Pavić.

On je podsjetio da se Fond solidarnosti Reublike Srpske gasi 31. decembra.

SRNA