Sergej Karganov, glavni savjetnik predsjednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina koga tamošnji mediji opisuju kao ključnog ideologa spoljne politike zvaničnog Kremlja, poručio je u autorskom tekstu za “Rusku reč” da Rusija nikada više neće ratovati na svojoj teritoriji!

Karganov naglašava da poslije mnogo decenija potčinjenosti njegova zemlja ponovo postaje svjetska supersila i da na to ima prirodno pravo.

SAD su se zaglibile

Putinov savjetnik, istovremeno, upozorava da se svijet nalazi na samoj ivici globalnog, nuklearnog rata i da će Rusija surovo kazniti NATO pakt ako se usudi da krene protiv nje!

Prenosimo najvažnije Karganovljeve stavove:

* Rusija se ne može uklopiti u sistem kao potčinjena članica nekakve zajednice. Mi se nikada nećemo odreći suvereniteta i bezbjednosti, a zemlju koja ima takve vrijednosti niko ne može da potčini. Smatra se da će se Poljska, Litvanija i Letonija osjećati bezbjednije ako NATO razmjesti tamo oružje. Ali, to njima ne može pomoći, jer mi to shvatamo kao provokaciju. Ako dođe do krize, upravo to oružje biće najpre uništeno. Zamislite šta će se njima dogoditi u slučaju krize. Rusija više nikada neće ratovati na svojoj teritoriji! Ako se NATO pakt odluči da napadne nuklearnu silu kakva je Rusija, biće adekvatno kažnjen!

* Mi želimo status velike svjetske sile. Nažalost, od tog statusa ne možemo da odustanemo jer je za posljednjih 300 godina on postao dio našeg genoma. Mi želimo da postanemo centar velike Evroazije.

* Najvažnije je da se ne survamo u globalni rat. Vjerovatnoća takvog ishoda sada je veoma velika. Daleko je veća nego u bilo kom trenutku tokom šezdesetih godina 20. vijeka.

* Rusija još doživljava SAD kao nešto veliko i moćno, ali gubi iz vida da je to “veliko i moćno” pretrpjelo ogromne gubitke zaglibivši se u mnogim vojnim konfliktima. Amerikanci tek treba da shvate da više ne dominiraju svijetom.

Ukrajina kao lekcija

* Rusiji se upućuju optužbe da je tobože revizionistička zemlja i da mijenja ustaljena pravila. Tačno je da mijenjamo pravila, ali samo ona koja su nametnuta. Nivo uzajamnog nepovjerenja između SAD i Rusije sada je dostigao vrhunac. Tako nešto nije se dešavalo čak ni u doba Hladnog rata. Korijen problema treba tražiti u tome što je Amerika na svjetskoj političkoj sceni u protekloj deceniji “izgubila bitku”, i posebno je ozlojeđena što je sama za to kriva. Ona želi da se vrati na stari poredak, a to je nemoguće.

* Možda je nekada Zapad osjećao sažaljenje prema nama, ali sada osjeća strah jer smo postali vrlo vitalna alternativa za današnje evropske vrijednosti.

* Uvlačenje Ukrajine u NATO ugrožavalo je ruske bezbjednosne interese i zato je bilo neprihvatljivo. Ako bi se tako nešto realizovalo, onda bismo stvarno morali da zaratimo.

* Mi prihvatamo zapadne vrijednosti u mjeri u kojoj nam je to neophodno. Pogledajte komfor u Moskvi i drugim velikim ruskim gradovima. Uzeli smo od Evrope sve što smo htjeli. Robe imamo u izobilju, toaleti su nam čisti… A neke druge vrijednosti, ne materijalne nego duhovne prirode, ne želimo.

Tramp ili Hilari – sukob elita

* Sjedinjene Američke Države su danas najveći izazov za međunarodnu stabilnost utoliko prije što je došlo do raskola u vladajućim elitama i što je politička borba koja se tamo vodi zaista zapanjujuća.

* Nijedna od dvije sukobljene strane ne predlaže nikakav konstruktivan program. Stare elite, koje predstavlja Hilari Klinton, traže revanš, a snage koje stoje iza Donalda Trampa kažu: “Ne glupirajte se, hajde da počnemo sve iz početka”.

Sa Turskom mora samo čvrsto

* Mnoge moje kolege pomalo preziru naše evropske partnere. Ja ih uvijek upozoravam da ne treba biti nadmen ni uobražen. Jednom dijelu evropskih elita potrebna je konfrontacija sa nama. Zbog toga mi sada ne možemo pomoći Evropi, mada bismo to mogli učiniti u sadašnjoj situaciji sa izbjeglicama. Na primjer, sada je neophodno zajedničko zatvaranje granica, a Rusi su u tom smislu daleko efikasniji od Evropljana. Ali, vi Evropljani se pogađate sa Turskom i to je sramota. I mi smo imali probleme s Turskom, ali smo prema njoj sprovodili jasnu i čvrstu politiku, koja je urodila plodom.

* Dva najvažnija temelja za izgradnju evropskog projekta jesu prevazilaženje istorije ratova na kontinentu i suprotstavljanje komunizmu. Svijet u kome je on nastao već više ne postoji, ali ako evropski projekat propadne, to nama neće donijeti ništa dobro… Može se dogoditi da se kroz deset godina nađemo između Bliskog istoka na kome će se nastaviti nestabilnost i Evrope u kojoj će ta nestabilnost bujati.

Prijeti sukob Kine i Amerike

Američki i kineski projekat kreću se jedan drugome u susret i može doći do sudara. Kina nije zainteresovana ni za kakve kolizije, njoj je samo potrebno da učvrsti svoje pozicije i stekne status supersile, bar na azijskom kontinentu.
Amerikanci se na sve načine trude da to spriječe i vode potpuno nerazumnu politiku, gradeći odnose sa Kinom po principu odvraćanja, ako ne i konfrontacije.

Ruska reč