Prema neslužbenim podacima, u Sarajevu danas živi više od 40 hiljada doseljenih Arapa, prenose hrvatski portali pozivajući se na reportažu objavljenu u listu “Obzor”.

Arapi su se doselili iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, a najviše iz Kuvajta – oko 14 hiljada.

Kada šeta Baščaršijom, čovjek ima osjećaj kao da je u Saudijskom Rijadu ili u bilo kojoj zalivskoj zemlji u kojoj se sprovodi strogi šerijatski zakon.

Gotovo sve Arapkinje nose burku ili nikab. I dok trgovci i ugostitelji svoje radnje prilagođavaju “novom stanovništvu glavnog grada BiH – Arapima” , kod mnogih Sarajlija takav prizor izaziva strah i zabrinutost.

Sarajevo je 2016. godine glavna destinacija arapskih turista u BiH – gosti iz arapskih zemalja uočljiviji su od drugih turista, njihove žene su odjevene u burke, puni su ih kafići i restorani, a cjenovnici i oglasi često su štampani i na arapskom jeziku.

Interesantno ja da mnogi kafići koji računaju na arapske turiste više ne toče alkoholna pića, a restorani na svojim izlozima naglašavaju posluživanje halal hrane.

U kafićima u kojima se ranijih godina nakon ručka moglo popiti vino ili pivo danas to nije moguće. “Ako ja svaki dan od njih zaradim 20-30 KM, koliko onda zarađuje moj gazda”, navodi jedan zaposleni.

Teško je danas u Sarajevu naći alkohol u restoranu koji drži musliman – ako želite piti potražite kafiće čiji su vlasnici Srbi ili Hrvati, jer u njihove kafiće Arapi ionako ne odlaze, pošto ih smatraju “bogohulnicima” i “nečistima”, navodi se u reportaži.

Gotovo svi parkovi u Sarajevu, koji su prije bili omiljena mjesta zaljubljenih i starijih ljudi, sada su arapska odmarališta u kojima arapske porodice borave cijeli dan. Tu se odmaraju, ručaju, pa čak i klanjaju.

Obični građani različito gledaju na ovakve pojave, jer neki nisu za rasprodaju zemlje, ali ima i onih koji bi svu zemlju dali na upravljanje Arapima, vjerujući da će oni zaposliti narod.

I dok gotovo svi bošnjački političari i vjerski poglavari zadovoljno pozdravljaju veliki broj Arapa, nadajući se da će jednog dana postati i državljani BiH, Hrvati i Srbi su jako zabrinuti.

“Vidite Ilidžu? Danas nije prepoznatljiva. Iako je do prije rata većina stanovnika bilo srpska danas je arapska”, navodi za “Večernji list” Siniša, jedan od rijetkih predratnih stanovnika Ilidže.

Zabrinuti su i Hrvati. Јosip, tridesetpetogodišnji srednjoškolski profesor, kaže da se boji.

“Tako se nisam bojao za sebe i porodicu ni za vrijeme rata. Zaista nemam ništa protiv muslimanske vjere, ali ovo što se danas događa u Sarajevu nije normalno.

Vjerujte da tu ima žena u burkama i muškaraca sa velikim bradama više nego u Saudijskoj Arabiji”, kaže Јosip.

“Јedna Hrvatica je nedavno dobila batine jer se prekrstila u tramvaju. Fizički je napala muslimanka. To se dešava samo u zemljama sa šerijatskim zakonima, gdje hrišćane smatraju bogohulnicima”, navodi Јosip.

Izvor: SRNA