Zagrebački list Nacional tvrdi da je Kaptol prevario papu, jer kardinal Alojzije Stepinac uopšte nije ubijen, već je umro od karcinoma krvi.

List navodi da je riječ o svjetskoj ekskluzivi i donosi istoriju Stepinčeve bolesti, tajne izvještaje Vatikana i ljekarsku ekspertizu putem koje demaskira “najveću obmanu Katoličke crkve u Hrvatskoj”.

Ako bi se to pokazalo kao tačno, u pitanje bi mogla biti dovedena beatifikacija Stepinca.

Alojzije Stepinac u zatvoru u Lepoglavi nije trovan, nije “zračen” i, osim oduzimanja slobode, nije zlostavljan nikakvim tajnim sredstvom komunističkog režima, navodi Nacional.

Katolički propagandisti koji tvrde da je “Stepinac ubijen” teško obmanjuju hrvatske katolike, ali i cijeli svijet.

List navodi da njihovo otkriće direktno utiče na rad vatikanske komisije za dijalog katolika i pravoslavaca u vezi sa eventualnom kanonizacijom Stepinca, te ističe da su tvrdnje o njegovom trovanju – proizvoljne, te da ničim nisu dokazane.

Stepinac je bio prvi čovjek Katoličke crkve u Hrvatskoj za vrijeme ustaške NDH i zalagao se do posljednjeg dana za opstanak te države.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata u NDH su trajali progoni i masakri nad Srbima, Јevrejima, Romima i drugim antifašistima, kao i masovna pokatoličenja pravoslavnog naroda.

Izvor: SRNA