Vojnopolitički analitičar Gostimir Popović izjavio je danas Srni da je pobjeda predsjedničkog kandidata Republikanske stranke za predsjednika SAD Donalda Trampa značajna i uliva nadu da bi moglo doći do stvaranja mirnijeg stanja u svijetu, kao i da će vjerovatno doći do pada pritisaka prema srpskom narodu.

“Međutim, u administraciji SAD postoji `peta linija` činovnika koji su upravo na ovom prostoru i vrlo teško će doći do toga da se može izvršiti uticaj Bijele kuće na njih. Sada je do nas da izlobiramo i na ozbiljan način upoznamo Bijelu kuću o svim problemima koje imamo sa njihovim petorazrednim činovnicima i da tako dođe do promjene u odnosu prema Srbima”, rekao je Popović.

On je naglasio da je to jedini put i način koji se mora uraditi kako bi do tih promjena i došlo.

Popović je istakao da je Trampova pobjeda svojevrsno iznenađenje i predstavlja traženje da se nađe neki novi put SAD i da se barem pokuša napraviti normalniji odnos u međunarodnim odnosima, pogotovo u odnosima sa sebi ravnim, ali i prema manje jakim zemljama.

“Njegova pobjeda je, takođe, i svojevrsno iznenađenje kada se ima u vidu silno lobiranje unutar i izvan SAD za njegovog protivkandidata /Hilari Klinton/, a da li će on imati snage da održi predizborna obećanja ili će biti sprečavan u tome, to će se vidjeti u narednim aktivnostima”, dodao je Popović.

Politolog Srđan Kesara rekao je za Srnu da za Srbe u cjelini pozitivnu stranu rezultata predsjedničkih izbora u SAD predstavlja to što je Donald Tramp republikanac, podsjetivši da Srbi imaju mnogo bolje odnose sa republikancima, nego sa demokratama.

On je naveo da, ako je šta od zvaničnog Vašingtona bilo pozitivno za Srbe, da je to dolazilo od republikanskih kongresmena, od kojih su neki na čelu važnih komiteta i potkomiteta Kongresa.

“To je činjenica koja, uz Trampovu stranačku pripadnost, ide na ruku srpskom narodu i sada je potrebno ozbiljno pristupiti lobiranju i stvaranju veza, i to ne površno ili diletantski, kako bi se u Kongresu, ali i u Bijeloj kući dovelo do situacije popuštanja pritisaka na Srbe. Odnosno popuštanja pritisaka na Republiku Srpsku i Srbiju”, istakao je Kesara.

Izvor: SRNA