Rukometašice Mire su osvajanjem treće pozicije u prvenstvu BiH izborile pravo nastupa u Čelendž kupu, pa će narednog vikenda gostovati u Holandiji kod Virtok Kvintosa iz Kvinsala.

-Kad smo u junu dobili saglasnost da se prijavimo za Čelendž kupu od strane gradonačelnika Marka Pavića vi ste se radovali što je to je potvrda da volite i poštujete to što radi ŽRK Mira – počela je današnju konferenciju za novinare i zahvalnost predstavnicima „sedme sile“ Nada Đaković, predsjednik ŽRK Mira, a potom nastavila:

-Prethodnih šest godina smo imali mogućnost i pravo da igramo u Evropi, ali nismo ih iskoristili. Ovo će biti veliko iskustvo u sedmoj godini, ujedno i istorija našeg kluba koja će biti ojačana kvaliteno i kvantitativno. Biće zadovoljstvo za naše igračice da nastupe na ovom jednom jakom međunarodnom takmičenju. Nažalost BiH nema žensku rukometnu reprezentaciju, tako da su evrokupovi jedina prilika da se igra na velikoj sceni.

Ona je pričala i o protivniku:

-Dobili smo klub iz Holandije, zove se Virtok Kvintos iz grada Kvinsala, to je  sejevrozapadni dio Holandije. Dogovorili smo s domaćinima da obje utakmice odigramo u Holandiji, prva je u subotu, 12. novembra u 16 časova, druga već u nedjelju u istom terminu. Očekujemo prvo veliko međunarodno iskustvo jer ćemo igrati sa klubom koji je razvijen, koji ima dobre rezultate, hoćemo da pokažemo da znamo da igramo rukomet i da se kulturno i civilizovano predstavimo tokom cijelog boravka u Holandiji. Kakav god rezultat bude bio poštovaćemo ga, a to je za naše mlade igračice veliki izazov i iskustvo.

Svako učešće u evrokupovima je skupo, ali zahvaljujući Gradu Prijedoru i sponzorima ŽRK Mira će otputovati u Holandiju.

-Odlazak u Holandiju podržao je Grad Prijedor, sve je ispoštovano u ime našeg kluba, ali i po dogovoru sa gradonačelnikom Markom Pavićem kojem se posebno zahvaljujem. On prati naš rad i zna da cijeni one koji imaju rezultate. Podržali su nas na određeni način i tvornica Mira, kao i Grafobalkan koji nam je donirao sportsku opremu: dresove, trenerke, šuškavce i dukesve, kao i nekih manji vrlo vrijedni sponzori. Definitivno koliko će nas sve koštati znaćemo kada obavimo put, 50 odsto troškova snosićemo službenim licima jer smo mi nominalni domaćini jedne utakmice, a domaćin je prihvatio da za naših 18 predstavnika finansira trodnevni boravak. Za ostali dio nas koji idemo obezbjeđen je smještaj, a mi ćemo troškove snotisiti. Putujemo autobusom na dug i težak put – istakla je Nada Đaković koja je podsjetila novinare da ŽRK Mira u ovoj sezoni igra u pet rangova takmičenja.

Ljubica Ivetić, trener ŽRK Mire je istakla:

-Prije svega želim da se zahvalim novinarima i na podršci, velika čast i zadovoljstvo nam je da poslije sedam godina izlazimo u Evropu, ove godine idemo u Čelendž kup osvajanjem trećeg mjesta. Dobili smo ekipu kvalitetnu, već dugo godina igra evrokupove, Holanđanke imaju iskustvo u ovakvim takmičenjima. Ne idemo sa bijelom zastavom, pokazaćemo da znamo da igramo rukomet, treća smo ekipa koja izlazi u Evropu iz BiH i potrudićemo se da pokažemo i svijetu i Evropi i da igramo dobar rukomet.

Darko Stojanović, predsjednik Skupštine kluba je rekao:

-Čestitam igračicama i stručnom štabu na dobrim rezultatima i zaslužile su da konačno zaigraju na velikom takmičenju i da osjete kako je to igrati u Evropi, da probijaju put za sebe. Što se uprave tiče uložila je svoj maksimum da sve bude na velikom nivou kao što je i ŽRK Mira. Djevojkama želim da se vrate u svoj grad sa velikim iskustvom, a rezultat je nevažan u ovom pitanju.

prijedor24h