Hrvatima je zasmetala srpska čokoladica u slatkom paketu predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović. Srbiju je s druge strane zažuljala hrvatska kafa, pa su hrvatski marketi u Srbiji osvanuli oblijepljeni plakatima “Naše je bolje”.

U ekonomskom ratu deblji kraj mogu da izvuku samo Hrvati kažu analitičari.

U slučaju uzajamnog bojkota proizvoda, hrvatski lanci u Srbiji mogli bi da se provedu kao slovenački Merkator u Hrvatskoj koji je zbog bojkota Hrvata i zatvoren.

Čokoladica iz Subotice slučajno je izazvala aferu Čokolinda i najbolje ilustruje ekonomski rat koji hrvati vode sa svojim susjedima.

Hrvatska naime, ima tek dva puta veći izvoz čoklolada i proizvoda na bazi kakaa od Srbije, ali kada je u pitanju medjusobni odnos, Hrvatska uvozi gotovo deset puta manje čokolada iz Srbije, nego Srbija iz Hrvatske.

– Radi se bolesnoj odbojnosti prema svemu što dolazi iz Srbije, ističe Miroslav Zdravković, ekonomista.

Odbojnost prema srpskim proizvodima pokazuje i strukutra robne razmjene, iz Hrvatske se uvoze gotovi proizvodi, a u Hrvatsku, sirovine, struja, ulje i plastika. Ipak prvi put nakon 16 godina, Srbija je potukla hrvatsku u medjusobnoj razmjeni.

– Prvi put u istoriji, imamo veći izvoz i to povećavamo, poručio je premijer srbije Aleksandar Vučić.

Odgovor na čokolindu, u Srbiji je bilo lijepljenje plakata na konzumove, odnosno prema ovdašnjem nazivu, Ideine markete.

Ukoliko zaista dođe do uzajamnog bojkota proizvoda Hrvatska koja samo preko Konzuma posjeduje trećinu maloprodajnog tržšita u Srbiji ima puno više da izgubi.

Aseimtrija investicija je ipak tolika da je hrvatskog kapitala u Srbiji oko 50 puta više nego Srspkog u Hrvatskoj, kaže Zdravković. Tako Hrvatska preko svojih proizvoda ili medija vrši svojevrsnu kolonizaciju u Srbiji.

RTRS