Najstarija meštanka Ljubije baka Barbara Iveljić (103), i zasigurno jedna od najstarijih u BiH, ovih dana se kao malo dete obradovala ogrevu i namirnicama koje je dobila od anonimnog donatora iz Amerike.

Drva su stigla na bakinu kućnu adresu, u mali stančić gde više nije bilo ni klipe za naložiti, prenosi Kozarski vjesnik.

– E, baš me razveselio. Vidim nema drva i ne znam šta bi. A onda dobijem vest od Ahmeta Rešidovića da drva stižu. Sad ih ima dosta za celu zimu, a možda nešto i ostane. Ne znam ko me se setio, ali ko god da je hvala mu od srca. Ništa gore od hladne kuće – kaže starica koja je u decembru napunila 103 godine.

Baka živi sama, povremeno je obiđe familija i pomogne ko koliko može, a ona lično ne traži mnogo.

– Nit se patim, nit uživam… stigle godine… ja sve manje pokretna, treba i po neki lek kupiti, za jedan dajem 15 maraka, ali ne žalim se, jer ima i gorih slučajeva. Nek su meni drva stigla i da mi je toplo, ostalog će biti – kaže starica koja one koji joj dolaze u posetu neretko prijatno iznenadi.

Mudrošću, po nekom vrckavom opaskom, često se i našali na vlastiti račun i to je valjda dobitna formula po kojoj je pregurala vek.

drva-za-baku-u-ljubiji1

Upravo to oduševi sve one koji baku povremeno obiđu. Poput Mesudije Selman, predsednice prijedorskog „Merhameta“ koji baki s vremena na vreme uruči i po neki paket s osnovnim prehrambenim namirnicama.Tako je bilo i proteklog vikenda.

– Rekla je da je dobila drva, a pomagaćemo joj u hrani kad god to zatreba. Draga, posebna starica, duhovita, baš me prijatno iznenadila a i nasmejala – kazala je Selman.

Inače baka Barbara je rođena desetog decembra daleke 1914 u Lici zbog čega je brojni Ljubijanci znaju i pod nadimkom Ličanka.

kozarski/EuroBlic