Tunišanin Anis A., osumnjičeni za napad na božićnom vašaru u Berlinu, živio je jedno vrijeme kod Njemca srpskog porijekla Bobana S., koji je prošlog mjeseca uhapšen zbog vrbovanja za Islamsku državu. Njemačka nudi 100.000 evra za informaciju koja bi mogla dovesti do hapšenja Tunišanina.

U toku je akcija pretrage na prostoru mjesta Emerih na Rajni u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Boban S. je uhapšen sa “brojem 1” Islamske države u Njemačkoj Abuom Valaom, a njemu se prebacuje da je u Dortmundu vrbovao ljude za radikalni islam i da je podržavao Islamsku državu.

On je bio zadužen da novi regruti Islamske države uče arapski jezik i islamske norme. Njemačka policija je dugo nadzirala Bobana S., te su 10. avgusta pretresli njegov stan.

Mediji prenose da Boban S. ima njemački i srpski pasoš, a navodi se da je uhapšen 8. novembra u sklopu veće akcije protiv pripadnika Islamske države u Njemačkoj.

Inače, Tagešpigel piše da je osumnjičeni Tunišanin u ljeto prošle godine podnio zahtjev za azil u Kleveu. Molba je odbijena i trebalo je da bude protjeran, ali više pokušaja je bilo neuspješno.

Špigel navodi da je Tunišanin, na osnovu odluke suda u Ravenzburgu, priveden i zatvoren pred protjerivanje. Za sada ostaje nejasno i otvoreno pitanje da li je protjerivanje i sprovedeno, pa se on kasnije vratio u Njemačku.

Mediji tvrde da je imao kontakt sa mrežom islamista Abua Valaa i da je koristio osam različitih identiteta. Kako se navodi, 2012. je stigao u Italiju, a 2015. u Njemačku, a aprila ove godine podnio je zahtjev za azil.

Boravio je u pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija i Berlinu i imao je kontakte sa islamistima oko Valaa, koji je nedavno uhapšen i koji je važio za broj jedan Islamske države u Njemačkoj.

Inače Tunišanin je, prema ARD-u, pitao jednog policijskog doušnika za oružje. Taj medij takođe navodi da je telekomunikacija Tunišanina nadzirana, ali da je on u decembru uspeo da se sakrije.

Počela potraga za osumnjičenim

U međuvremenu, njemačka policija započela je po podne veliku akciju pretrage na prostoru mesta Emerih na Rajni u pokrajini Severna-Rajna Vestfalija.

Kako je objavio dnevnik Rajniše post, oko 150 policajaca učestvuje u akciji potrage za osumnjičenim za napad na božićni vašar u Berlinu.

Izvor: Tanjug