Bezbjednosna agencija BiH već pola godine sprovodi pojačane obavještajne mjere prema zvaničnicima Srbije i ljudima sa kojima se oni sastaju, koje podrazumijevaju i prisluškivanje, pišu “Večernje novosti”.

Te mjere, navodi list, uključuju snimanje njihovih razgovora, kao i praćenje i nadzor prilikom dolaska u BiH.

Akcija, usmjerena prema Srbiji, njenim građanima i institucijama vodi se pod šifrom “Ušće”, a njeno postojanje dokazuje dokument do kojeg je došao list, a koji ima naziv “Prijedlog za zavođenje obavještajnog prodora”.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je potvrdio da Srbija ima saznanja o obavještajnim mjerama prema njenim zvaničnicima.

“Dobili smo određene informacije iz bezbjednosnih službi da je bilo takvih pokušaja i da su vjerovatno na teritoriji BiH neki od naših funkcionera bili pod mjerama nadzora”, rekao je Stefanović, navodeći da to ne govori u prilog dobroj saradnji.

Da stvari na bezbjednosnom i obavještajno planu između Srbije i BiH u najmanju ruku ne funkcionišu, Stefanović ilustruje i situacijom u vezi sa napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici.

On podsjeća da je Srbija u tom slučaju imala konkretne dokaze, fotografije, snimke i svjedoke da su ljudi, koji su pokušali da linčuju Vučića imali propusnice sa imenom i prezimenom, ali da niko od njih nije saslušan, niti procesuiran.

“Postavlja se pitanje političke volje i namjera vlasti BiH. Ako je premijer prešao preko toga i nastavio da pruža ruku pomirenja, a Srbija želi da doprinese stabilnosti BiH, onda je pravo pitanje za te službe, koliko se osjećaju komforno zato što jedan takav slučaj nije riješen”, dodao je on.

Stefanović kaže da su zvaničnici i državljani Srbije ipak sigurni i da bezbjednosne službe imaju načine da odgovore na ovakve mjere.

Sagovornik “Novosti” iz bezbjednosnog sektora je rekao da srpske službe imaju odgovor na “agresivan obavještajni nastup iz BiH prema Srbiji i Republici Srpskoj”.

“Registrovali smo te aktivnosti i sigurno ćemo imati odgovor. Naš odgovor biće primeren visini ispoljene pretnje”, rekao je ovaj izvor, navodeći da su srpske službe u stanju da održe stabilno bezbjednosno stanje, uprkos neprofesionalnim postupcima službi BiH.

Isti izvor ističe da je apsurd veći što u tim nasrtajima učestvuju i pojedinci srpske nacionalnosti, koji su vrlo posvećeni obavljanju ovih zadataka, što izlazi iz okvira profesionalnog i zalazi u domet političkih i nacionalnih pitanja.

Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević je rekao da je pokretanje obavještajne akcije protiv Srbije prvorazredni skandal jer je OBA okarakterisala Srbiju kao bezbjednosnog neprijatelja, iako je Srbija garant Dejtonskog sporazuma.

On podsjeća da se krajem avgusta pojavila informacija da je OBA pokrenula akciju “Vruća kasna jesen – rana zima”, sa ciljem destabilizacije Republike Srpske i Srbije, ali da je ta agencija odmah to demantovala.

U dokumentu obavještajaca iz BiH, pod oznakom “tajno” kao inicijator prijedloga potpisan je stručni saradnik u OBA Ekrem Pita.

Prema navodima iz dokumenta, operativci OBA došli su prije nekoliko mjeseci do informacija da postoji “konstantan i ofanzivan obavještajni nastup više obavještajno-bezbjednosnih službi Srbije prema pojedinim građanima i institucijama BiH”.

To je ocijenjeno kao ozbiljna prijetnja za bezbjednost BiH, pa je zaključeno da se zbog toga moraju preduzeti posebne mjere na terenu.

Kako se navodi u dokumentu, prema potrebi, u sklopu akcije “Ušće”, primjenjivaće se i operativno-tehničke mjere pod nazivom “Krov”, “Bor”, “Šumar”, “Lovac”, “Brod”, “More”, “Slalom”, “Eho” i druge.

Izvor: SRNA/RTRS