Najava dolaska predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u Banjaluku na proslavu Dana Republike, 9. januara, izazvala je reagovanja političkog Sarajeva.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović Nikoliću danas poručuje da razmisli da li da dođe u Banjaluku. I predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović otvoreno je poručio da je dolazak Nikolića na Dan Republike Srpske, za njega nepoštovanje bh. institucija.

Republika Srpska podsjeća da je odluka Ustavnog suda BiH o kojoj govori Džaferović ispoštovana. Ovakvim izjavama bošnjački političari ne žele saradnju BiH i regiona, već ugrožavaju prava drugih naroda i izazivaju sukobe. Ali ovakve izjave iz Sarajeva, kažu, nisu ništa novo. To je poznata priča, koja traje. Smatraju da Džaferović i slični njemu, koji daju ovakve izjave, ne znaju ili neće da znaju, da su dobri odnosi sa susjedima pozitivni za sva tri konstitutivna naroda. Srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić, koji je Nikolića i pozvao u Sarajevo, danas se nije oglašavao.

Iz Republike Srpske poručuju- Džaferovićeve izjave nisu relevantne. To je isti onaj Džaferović koji je u ratu bio šef CЈB Zenica i koji nije ništa učinio da spriječi zločine nad Srbima, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Što se tiče saradnje sa Srbijom i izjava nekih analitičara da će Brisel vršiti pritisak na Srbiju da zahladi odnose s Republikom Srpskom i sa mnom, to je već poznata priča koja traje. Nije to ništa novo.S rbija i Republika Srpska imaju institucionalne odnose. Pritisaka i zavrtanja ruku oduvijek je bilo i biće. Ne plašim se toga- rekao je Dodik.

“Da li su izjave Džaferovića samo uvertira Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH da se u februaru predsjedniku Srbije otkaže gostoprimstvo u Sarajevu?”, pita poslanica u Predstavničkom domu Milica Marković.

– S druge strane za mene kao poslanika to se može posmatrati i na neki drugačiji način. Meni se čini da gospodin Džaferović ne vidi Republiku Srpsku u okviru BiH što nas puno i ne brine – kaže Markovićeva.

Svako ko daje slične izjave kao u ovom slučaju potpredsjednik SDA i predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Šefik Džaferović ne misli dobro Bosni i Hercegovini, smatraju analitičari. Mišljenja su da nije isključeno da ovo bude najava otkazivanja posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu sljedećeg mjeseca.

– Riječ je naravno ponovo o pokazivanju mišića, dakle, potrebi nekoga dijela bošnjačke političke elite da pokaže kako je to ipak malo više država bošnjačkog naroda nego ostala dva naroda koja žive u BiH. To je ta stalna potreba koja, po meni, vodi u jednu potpuno slijepu ulicu, jer ako je to tako kako da očekujete od srpskog ili hrvatskog naroda da prihvate BiH kao 100 odsto svoju – kaže analitičar Cvjetin Milivojević.

Podsjećamo da je Izetbegović 2015. godine predlagao Nikoliću da otkaže posjetu zbog hapšenja Nasera Orića.
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović kaže da će Srpska slaviti 9. januar kao sekularni praznik i da se njime ne ugrožava vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Potpredsjednik Parlamenta Srpske Nenad Stevandić smatra da sarajevski političari vide BiH kao državu usmjerenu protiv Republike Srpske.

RTRS