Vojno-politički analitičar Gostimir Popović rekao je Srni da su maliciozna sva osporavanja i napadi na obilježavanje i na način na koji će ove godine biti obilježen 9. januar – Dan Republike Srpske, te da predstavljaju “neukusan” odnos prema cijelom srpskom narodu.

Popović je naglasio da, zbog toga što se takvo nešto događa, Srpska ima i dodatnu obavezu da Dan Republike obilježi na još svečaniji i kvalitetniji način.

“To što neki, počevši iz krugova OHR-a i političkog Sarajeva, pokušavaju da ospore obilježavanje Dana Republike, to je drugo pitanje. Važno je šta Srpska radi i važno je da to radi veoma dobro, da u tome istraje i ove, ali i u narednim godinama jer je dostojanstveno obilježavanje 9. januara jedan od snažnijih i dugoročnijih poteza koje je Srpska napravila”, kaže Popović.

On je naveo da je odnos ljudi iz sarajevskog političkog kruga prema Danu Republike, ali i samoj Srpskoj, predvidiv, te da se za sada ne može očekivati da se nešto promijeni.

“Oni, kao i Federacija BiH, moraju biti svjesni da žive pored Republike Srpske, da žive pored milion Srba plus osam miliona u Srbiji i da na ovaj način Srpska na ovim prostorima postaje faktor stabilnosti i faktor dobrog razvoja odnosa u cijelom regionu”, naglasio je Popović.

Prema njegovim riječima, veoma je važno to što će na proslavi Dana Republike biti prisutan i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, čime će Srbi pokazati određeni stepen jedinstva u ovoj godini, u kojoj će biti još prizemnijih napada na Srpsku.

Izvor: Srna/RTRS