Vojnopolitički analitičar Gostimir Popović smatra da će presuda Haškog tribunala prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću biti drakonska, ali neće biti legitimna.
Popović je rekao Srni da će odluka Haškog tribunala biti na štetu i Karadžića i Republike Srpske, ali da nikako ne bi smjela da se odrazi na institucije Srpske.

On ističe da se u vezi sa izricanjem te odluke diglo mnogo prašine u javnosti i smatra da odlukama Haškog tribunala ne treba pridavati veliki značaj zato što se pokazao kao organizacija koja je daleko od prava i pravde.

“Ta dreka je i stvorena da se u javnosti napravi pometnja i utjera strah u Republici Srpskoj. Odluka nema nikav značaj i težinu. Iako može biti drakonska, ona je nelegitimna”, ocijenio je Popović.

Prema njegovim riječima, mnogo ljudi strada zbog odluka ovakvih organizacija, tako da Karadžić nije ni prvi, a znajući aktivnosti međunarodnih snaga neće biti ni posljednji.

“Tome ne treba pridavati preveliki značaj, već raditi za budućnost Srpske. Kakva god bila odluka Haškog tribunala, Republika Srpska treba da se razvija i da adekvatno odgovori na sve te pritiske, kojih će uvijek biti”, smatra Popović.

Presuda Karadžiću trebalo bi da bude izrečena u četvrtak, 24. marta.

SRNA