Zbog Republike Srpske su se uznemirili i u NATO alijansi. Iako je malo kome jasno šta to NATO savez ima sa zahtjevom da na proslavi dana Republike učestvuje 3. pješadijski Republika Srpka puk, oni su se i te kako upetljali u cijelu priču.

Ima i onih koji su sve ilustrovali onom starom narodnom da ne pada snijeg da pokrije brijeg, već da se pokažu tragovi, pa su kažu shvatili kolika je zelja NATO da se miješa u funkcionisanje čak iz zemlje koja nije članica Alijasne.

“Formalno – pravno oni nemaju mandat, niti mogu preduzimati bilo kakve mjere prema bilo kome. Međutim, pojavljuju se tu i nameću neka rješenja, u zavisnosti od toga ko koliko može da im se suprostavi i pruži neki otpor ili ne reaguje na njihova naređenja, tako i prođe”, kazao je Dragomir Keserović sa Fakulteta za bezbjednost Banjaluka.

I to kako je ko shvatio poruku iz Alijanse najbolje ilustruju izjave prvih ljudi u ministarstvu odbrane. Jedan je pomoćnik ministra pročitao da je NATO zabranio vojnicima da idu u Banjaluku, drugi je tvrdio da ga to pismo puno ne interesuje, a Marina Pendeš ni riječi nije progovorila. Zato su u Sarajevu mnogi tumačili poruku iz NATO saveza , po kojoj u Banjaluku ne bi trebalo da ode nijedan vojnik Oružanih snaga u BiH.

“NATO je reagovao sa obzirom da je bio određeni nesporazum da se nije znalo niti se donijela odluka ni u ime Ministarstva odbrane na zahtjev predsjednika RS, a ni Predsjedništvo kao vrhovni komandat se nije uključivalo u raspravu, tako da su oni dali jedno tumačenje u skladu sa svojim nadležnostima koje imaju kao oni koji implementiraju vojne odrebde Dejtonskog mirovnog sporazuma”, kazao je Denis Hadžović,  generalni sekretar Centra za bezbjednosne studije Sarajevo

Još nam samo treba da nam NATO počne i naređivati. To se ovih dana čulo u Banjaluci. A danas su se čuli zvuci i vojnog orkestra Oružanih snaga BiH i strojevi koraci Trećeg pješadijskog Republika Srpka puka. Hoće li i ko zbog toga imati problema u Sarajevu o tom po tom.

“Ne očekujem da bi oni mogli bilo šta učiniti prema izabranim predstavnicma ili prema onima koji se na bilo koji način pojave na proslavi dana Republike, ma ko to bio, pa i pripadnici  Oružanih snaga Bosne i Hercegovine”, rekao je Keserović.

“Vidjećemo šta će na kraju biti i da li će bti kakvih konsenkvenci. Ono što bi bilo najgore je da se sve prelomi preko leđa uposlenika Ministarstva odbrane”, smatra Hadžović.

I kao što je to običaj u BiH, treba da se trese država pet dana da bi se rastumačio i zakon i Ustav. Ali činjenica je da je jedino bilo moguće ono što je tražio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine da vojnici stignu u Banjaluku. To ni NATO, ni bilo koji drugi savez nije mogao da ospori.

ATV