Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je 8. decembra dogovoreno sve u vezi s mostom u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici uz prisustvo predstavnika EU, a da je nakon toga iz Prištine krenula propaganda i hajka da ta ograda, taj zid mora da bude srušen te da to pokazuje da ništa od dogovora ne poštuju.

Vučić je u obraćanju nakon sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM naveo da su komunalne stvari u nadležnosti opština te da privremene institucije u Prištini ni te kosovske zakone ne poštuju.

“Razgovarali smo sinoć u Briselu, razgovarali i sa gradonačelnikom severne Kosovske Mitrovice sve vreme koji prihvata predloge ne zato što se plaši nego što želi da sačuva mir. Nakon toga kažu nije dovoljno”, rekao je Vučić i dodao da je očigledno da je sve rađeno da se dovede do toga da Srbi krivi za sve i odgovorni za sve.

Vučić je zatražio reakciju šefice evropske diplomatije Federike Mogerini i njenog tima na ponašanje Prištine, podsjetivši da su iz EU jasno rekli da će reagovati ako neko prekrši sinoć postignut dogovor.

“Želim da jasno stavi do znanja da je to učinila albanska strana, a sve drugo bi bilo bežanje od odgovornosti”, rekao je Vučić novinarima u Raški.

On je istakao da, za razliku od gradonačelnika sjeverne Kosovske Mitrovice Gorana Rakića, ne misli da je EU bila jednostrana, već da su se dešavale čudne stvari i da ni oni “nisu bili načisto šta se dešava”.

“Mislim da su pokušali da nam pomognu da sačuvamo mir… Ali to da su svi jednako krivi, to nije moguće”, rekao je Vučić.

Tanjug