Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” predstavila je danas metaloprerađivačima i preduzetnicima iz Prijedora registar parafiskalnih nameta nastalih iz odluka Skupštine grada Prijedora.
“Na ovoj aktivnosti radila su sva odjeljenja gradske uprave i trenutno je 25 vrsta takvih nameta po osnovu kojih se u 2016. godini u budžet slilo 2.725.000 KM ili 8,85 odsto budžeta grada Prijedora”, rekao je Srni direktor Agencije “PREDA-PD” Mišo Reljić novinarima u Prijedoru.

On je naveo da ovaj registar ne obuhvata namete sa nivoa Republike Srpske i BiH nego isključivo sa nivoa grada i da se paralelno rade i registri za sve lokalne zajednice prijedorske regije.

“Nacrt registra parafiskalnih nameta koji je radila Vlada Republike Srpske zajedno sa Privrednom komorom Republike Srpske ima 364 vrste parafiskalnih nameta”, dodao je Reljić.

Armin Hasanagić iz Zanatsko-preduzetničkog udruženja Prijedor rekao je da se dešava da zbog velikog broja i fiskalnih i parafiskalnih nameta preduzetnici pribjegavaju radu na crno, drže radnje po garažama i dvorištima, izbjegavaju plaćanje obaveza i konkurentniji su od onih koji sve redovno plaćaju.

“Mi jednostavno imamo sistem opstanka. Niti možemo proširiti djelatnost, niti zaposliti više radnika, nego samo radimo da platimo obaveze i opstanemo”, dodao je Hasanagić.