Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Јosipović smatra da HDZ “žmiri na ustašofiliju”, a da vodeći političari u Hrvatskoj i dio medija imaju kompleks Srbije.

Osim toga, on navodi da se političari u Hrvatskoj boje da uđu u otvoreni dijalog i traženje najboljih rješenja za dvije držve.

– Opterećeni su strahom da će im saradnja sa Srbijom, čak i ozbiljni razgovori o brojnim međudržavnim problemima koje imamo donijeti negativne bodove i etiketu prosrpske i projugoslovenske politike. Boje se da uđu u otvoreni dijalog i traženje najboljih rješenja za obe države – rekao je Јosipović u intervjuu za “Politiku.”

Јosipović smatra da paralela tome postoji i u Srbiji, a ogleda se, kako kaže u izuzetno agresivnoj retorici, koja je, ocjenjuje “na rubu građanske pristojnosti”.

Prema njegovim riječima, uzrok “nikada gorih” odnosa Hrvatske i Srbije je potreba vodećih političara da svoj uspjeh grade na konfliktu i antagonizaciji, a problemi između dvije zemlje su, ocjenjuje, takvi da ih ne mogu riješiti međudržavne komisije već samo kontakti i dogovori na najvišem nivou.

Na podsjećanje da je nedavno rekao da je mjera hrvatstva ne koliko se voli hrvatska domovina već koliko se ne voli Srbija on je precizirao da je pri tome mislio na mentalitet koji nameće politička desnica.

– Da ima toga i u politici, medijima, na ulici. Ali moram reći, Hrvatska i Srbija kao da su blizanci. I u Srbiji primjećujem slične tendencije u odnosu na Hrvatsku. Ta kultura mržnje objektivno šteti objema državama, i otvara spiralu sukoba kojoj ne vidimo kraj – rekao je on.

Јosipović smatra da Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) žmiri na ustašofiliju koja je sve izraženija u Hrvatskoj.

– HDZ vodi dvoličnu politiku. Kad razgovaraju u Izraelu ili u evropskim institucijama, veliki su antifašisti. Medutim, u zemlji na oba oka žmure na ustašofiliju, koja je sve izraženija – rekao je on.

Јosipović ocjenjuje i da “snažno sikće i četnička zmija u Srbiji uz napomenu da je istorija pokazala da su one “po pravilu jedna drugu hrabrile i podsticale.”

Izvor: Tanjug