U Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, čitanjem optužnice počelo je suđenje osmorici bivših pripadnika Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske koji su optuženi za zločin nad muslimanima u Srebrenici 14. jula 1995. godine u selu Kravice, prenosi Srna

Na pripremnom ročištu koje je održano u oktobru prošle godine bez prisustva javnosti svi optuženi su negirali krivicu, dok će u nastavku današnjeg suđenja imati priliku da detaljno iznesu svoje odbrane.

Sud je na početku današnjeg suđenja odbacio zahtjev jednog od branilaca optuženih, advokata Rajka Јelašića, za izuzeće tužilačkih zamjenika koji postupaju u ovom predmetu – Mioljuba Vitorovića i Bruna Vekarića.

Јelašić tvrdi da odbrana sumnja u njihovu pristrasnost, kao i da nemaju ovlaštenja za zastupanje optužnice jer ne postoji tužilac za ratne zločine, pa nemaju koga da zamjenjuju.

On je predložio da suđenje bude odgođeno do imenovanja vršioca funkcije tužioca za ratne zločine, koji bi imao ovlaštenja da upravlja postupkom i daje uputstva zamjenicima, ali je Sud ovaj zahtjev odbio.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je da se u optužnici navodi da su optuženi, kršeći pravila međunarodnog prava unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravice, vršili masovne likvidacije i ubili više stotina civila muškaraca, bosanskih muslimana.

Optuženi su Nedeljko Milidragović kao komandir 2. voda 1. čete Centra za obuku Јahorina Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske, kao i pripadnici ovog voda Milivoje Batinica, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Јovan Petrović i Dragomir Parović, te Aleksa Golijanin i Vidosav Vasić iz 1. voda 1. čete Centra Јahorina.

Navedeno je da su optuženi, počev od 13. jula 1995. godine, počeli sa likvidacijama ljudi smještenih u hangaru, pucajući u njih kroz otvore hangara iz automatskog naoružanja i ubacujući ručne granate, te na taj način ubili neutvrđen broj osoba.

Prema optužnici, oni su zajedno sa nepoznatim pripadnicima 1. čete Centra Јahorina ubili najmanje 1.313 civila čiji je identitet do sada utvrđen i posmrtni ostaci ekshumirani na više lokaliteta u BiH – Glogova, Ravnice, Hangar Kravica, Zeleni Јadar, Zalazje, Pusmulići, Blječeva i Budak.

Početak suđenja je u decembru prošle godine bio odložen zbog zahtjeva odbrane da se prije početka upozna sa identitetima zaštićenih svjedoka, koji su uglavnom žrtve ili očevici krivičnih djela kojima se daje zaštita identiteta, pseudonimom, zaštitom lika ili glasa.

Sud je usvojio ovaj zahtjev, a Tužilaštvo za ratne zločine upoznalo je sud i odbranu u međuvremenu sa njihovim identitetima.

Svi optuženi se brane sa slobode.