Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da lider SDA Bakir Izetbegović sinhronizovano djeluje sa Tužilaštvom BiH i mnogim institucijama na nivou BiH i da se osjetio jakim isključivo zbog lojalnosti Saveza za promjene u Sarajevu, koji mu “svojim nereagovanjem daje snagu i “potpiruje velikobosansku” politiku”.

“Dok god oni ne reaguju kako treba na vrijeme, dok god se usaglašavju čiju će stolicu čuvati, a ne primjećuju da Izetbegović postaje njihov vladar koji će da ih uništi, Izetbegović se osjeća jakim. Izvor te njegove energije je u srpskom korpusu, prije svega u Savezu za promjene”, rekao je Stevandić.

On smatra da su iz Saveza za promjene nakon najave pokušaja revizije tužbe protiv Srbije trebalo da objave da su izašli iz zajedničkih institucija vlasti i da nema vlasti na nivou BiH.

“Iste sekunde kada je Izetbegović najavio reviziju tužbe, bilo je potrebno da se sastanu predsjednici svih srpskih partija, zajedno odu kod predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića i da im kažu da neće dozvoliti da nijedna institucija BiH funkcioniše na štetu Srba, kao ni na štetu bilo kog naroda”, istakao je Stevandić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavio je juče pokretanje revizije tužbe BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

Takođe, mediji su juče objavili da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ministra odbrane BiH Marine Pendeš i njenih zamjenika na osnovu krivične prijave zbog učešća vojnika na obilježavanju Dana Republike Srpske, 9. januara, u Banjaluci.

IVANIĆ ZA SADA BEZ KOMENTARA NA NAMЈERE TUŽILAŠTVA I IZETBEGOVIĆA

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ranije je novinarima komentarisao najavu Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, da će obnoviti tužbu protiv Srbije, i tada je naglasio da bi to vratilo stvari na početak, te da ne bilo u duhu izjava koje su se čule nakon susreta premijera Srbije Aleksandra Vučića i ministara u Vladi Srbije sa predstavnicima Savjeta ministara BiH.

“Govori se o gradnji autoputeva, mostova, a ta bi tužba samo ugrozila sve to, mi nemamo ni agenta pri Haškom tribunalu, njemu ističe mandat. Јa sam već pisao Haškom tribunalu u vezi sa tim”, rekao je tada Ivanić.

VARADI: REVIZIЈA TUŽBE PROTIV SRBIЈE TEŠKO ZAMISLIVA

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi izrazio je danas sumnju u mogućnost revizije tužbe BiH protiv Srbije, istakavši da je teško zamislivo da bi mogla biti pronađena nova bitna činjenica koja bi ukazala na to da je Srbija povezana sa djelom genocida.

Povodom najave lidera SDA Bakira Izetbegovića, Varadi je rekao da je taj sud ograničio svoju nadležnost na genocid i da nadležnosti u pogledu agresije ne postoji.

On je naveo da je za ponovno pokretanje postupka, koji je okončan prije 10 godina, potrebna bitna nova činjenica, koja bi ukazala na to da je Srbija povezana sa djelom genocida.

Prema njegovim riječima, ta činjenica treba da se predoči sudu u roku od šest mjeseci od kada je država saznala za nju, odnosno od vremena kada je jedno savjesno lice moglo da zna za tu činjenicu.

“To znači da bi se ovde radilo o nekoj činjenici koja je otkrivena posle sredine avgusta /prošle godine/ i koja nije ni mogla biti od savesnog lica otkrivena pre toga”, rekao je Varadi.

On je istakao da je, iako ne zna koje su te činjenice koje stručnjaci razmatraju, “teško zamisliti da se od sredine avgusta sazna za nešto što ranije nije bilo poznato i što je zaista takvog značaja da bi vezalo Srbiju za genocid nakon što je Međunarodni sud pravde rekao da Srbija nije odgovorna za genocid”.

“Ali, naravno, trebalo bi da znam koje su činjenice da bi imao zaista odgovorno mišljenje. Mogu da kažem to da mi je to prosto teško zamislivo”, rekao je Varadi, koji je i nekadašnji zastupnik Srbije u sporu sa BiH.

On je istakao da Međunarodni sud pravde izuzetno rijetko revidira takve odluke.

“U ovom sporu koji je imao zaista puno proceduralnih obrta i Srbija je jednom pokušala reviziju, ali samo u pogledu odluke u vezi sa nadležnosti. A ta revizija nije urodila plodom”, napomenuo je Varadi.

NOVAKOVIĆ: POLITIČKI POTEZI TUŽILAŠTVA I IZETBEGOVIĆA NE DONOSE NIŠTA DOBRO!

Poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Momčilo Novaković /NDP/ smatra da nakon eventualne revizije tužbe BiH protiv Srbije SDA ne bi mogla naći partnere u Republici Srpskoj, a za predmet protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića tvrdi da je politički.

Novaković je rekao da je odluka Tužilaštvo BiH – da formira predmet protiv Ivanića, ministra odbrane BiH Marine Pendeš i njenih zamjenika na osnovu krivične prijave zbog učešća vojnika na obilježavanju Dana Republike Srpske, 9. januara, u Banjaluci – izrazito politički motivisana i ne donosi ništa dobro stanju u BiH.

On je istakao da je očigledno da Tužilaštvo BiH pravi ravnotežu između nekoliko političkih slučajeva koji se trenutno dešavaju u BiH, i zbog toga mu je bilo potrebno da pokrene postupak zbog angažovanja jedinice Oružanih snaga BiH 9. januara u Banjaluci.

“Ivanić apsolutno tom prilikom nije napravio grešku jer je na to imao pravo, i to je u njegovoj nadležnosti”, rekao je Novaković.

On je smatra da revizija pomenute tužbe protiv Srbije, ako do toga i dođe, nije stav BiH niti stav Predsjedništva BiH, nego nego tužba bošnjačkog naroda u BiH.

“Ta tužba je potpuno nov postupak i ne može o tome odlučivati ni /lider SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH/ Bakir Izetbegović niti /tzv. agent pred sudom u Hagu/ Sakib Softić”, rekao je Novaković.

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju Predsjedništvo BiH nije za reviziju tužbe, koja po svojim elementima i nije tužba BiH, nego tužba bošnjačkog naroda u BiH i kao takva nema nikakav legitimitet, ukoliko do nje i dođe.

“Naravno, to će proizvesti ozbiljne tektonske političke poremećaje i bojim se da nakon ovoga SDA više neće moći naći partnere u Republici Srpskoj”, zaključio je Novaković.

BORENOVIĆ: SAVEZ ZA PROMЈENE PRIPREMA ŽESTOKI ODGOVOR

Najavom o pokretanju revizije tužbe protiv Srbije za genocid Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH je pokazao da mrzi BiH, rekao je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a za Nezavisne.

Odgovarajući na pitanje da li će predstavnici Saveza za promjene izaći iz vlasti na nivou BiH, Borenović je rekao da oni spremaju žestok odgovor i da će u institucijama BiH doći do zastoja za koji, kako je naglasio, odgovornost snosi sam Izetbegović.

Dodao je da će informisati predstavnike Grupacije evropskih narodnjačkih stranaka, čiji predstavnici predsjedavaju Evropskim savjetom, Evropskom komisijom i Evropskim parlamentom, a da će o tome ovog vikenda informisati i španskog premijera.

“Ovo što je uradio dovešće do značajne stagnacije u BiH i regionu a posebno je šokantna njegova izjava da je on svjestan da će time proizvesti najveću posdejtonsku krizu u BiH“, rekao je Borenović.

NN