Područje prijedorskih naselja Tukovi, Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Gomjenica i Čarakovo, kao i Saničani i Petrovo, u zoni ribnjaka Saničani, proglašeni su područjem zaraženim ptičijim gripom. Odluku su donijeli stručnjaci na sastanku sa gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem. Ugroženo je i urbano područje grada Prijedora.

Epicentar je jedno domaćinstvo u Tukovima, desetak minuta hoda od centra grada gdje se zarazila, takozvana, ukrasna perad. Stručnajci sumnjaju da je divlja ptica donijela zaraznu bolest u Prijedor.

“Mi smatramo da se najvjerovatnije ne radi o bolesti koja se može prenositi na stanovništvo. Međutim, ti nalazi treba da budu potvrđeni za nekoliko dana. Konkretan broj peradi će utvrditi Veterinarska inspekcija i preduzeti sve neophodne mjere, kako po pitanju i radnje egzekucije i po pitanju uklanjanja, odvoza i blagovremenog i adekvatnog sanitarnog zbrinajvanja uginulih ptica”, izjavio je Dušan Vranješ, predsjednik Komisije za suzbijanje ptičijeg gripa u gradu Prijedoru.

I iz Ministarstva poljoprivrede Srpske poručuju da nema razloga za paniku jer su preduzete sve neophodne zaštitne mjere. Kažu da se, sa velikom vjerovatnoćom, može pretpostaviti da je riječ o H5N8 soju virusa koji nije prenosiv na ljude. Tako tvrde i stručnjaci iz Sarajeva koji prate situaciju u Prijedoru.

“Prema dosad raspoloživim podacima, i budući da pomno pratimo sitauciju u našem okruženju vjerujemo da je u pitanju podtip H5N8 za koji do sada nije poznato da je i u jendo slučaju poruzrokovao infekciju kod ljudi. prema tome nema razloga za paniku, za oprez da i mi ćemo tu stvar dovesti do kraja. Ali nema razloga za paniku, trenutno”, uvjerava Teufik Goletić, šef referentne laboratorije na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu.

Dok su gradonačelnik i stručnjaci vijećali o narednim koracima, u zaraženom dvorištu se uveliko radilo. Domaćin se bavi uzgojem ukrasne peradi. približavanje dvorištu i kuci nisu dozvoljavali inspektori. Iza žute trake, filmska scena.

Nekih sat vremena od objavljivanja informacije koju je pustilo Ministarstvo poljoprivrede RS, inspektorske i veterinarske ekipe već su bile na terenu. Tehničari u bijelim odijelima i sa zaštitnim maskama radili su svoj dio posla.

U naselju, komšije i mještani, nisu željeli pred kameru. Vijest o žarištu sa ptičijim gripom nedaleko od centra grada, sporo se širila među Prijedorčanima.

Nadležni će ipak pričekati rezultate iz referentne laboratorije. Trebalo bi da budu poznati najkasnije do utorka.

ATV