Srbi povratnici u federalnu opštinu Foča-Ustikolina, okupljeni u Crkveni odbor, pokrenuli su dobrotvornu akciju prikupljanja pomoći za porodice koje jedva preživljavaju. Djevojčice Sandra i Marjana, koje žive sa dedom i babom, dobile su laptop.

“Plačem ja, plače i ona, kaže deda, ja i seka nemamo ni tatu ni mamu, kaže, kud ćemo mi, ko će nas hraniti, gdje ćemo živjeti”, kaže Uroš Todović.

“Ipak smo mi kao Crkva jedna velika porodica i svi mi treba da brinemo, koji smo u mogućnosti da brinemo o onima koji nisu u mogućnosti. To je nekako uloga i Crkve, trebalo bi da bude”, rekao je Nikola Kovač, paroh ustikoljanski.

Crkvena opština ovom akcijom želi da podstakne narod da se međusobno pomaže, svjedočeći konkretnim djelima vrijednosti koje propovijeda hrišćanstvo. Pomoć je namijenjena, kako srpskim, tako i bošnjačkim porodicama sa obje strane entiteske granice.

“Gospod nas uči tome da su svi nama bližnji, bez obzira koje su nacije i vjere, da treba da pomognemo onome ko je unesrećen, ko je u nevolji”, istakao je Kovač.

Akciju Crkvenog odbora, prilozima je podržao i pravoslavni i muslimanski narod ovog kraja.

“Hvala Bogu, narod nam pomaže. I komšije, čak štaviše, muslimani”, naglasio je Momir Marić, član Crkvenog odbora.

“Da pošaljemo tu poruku ljubavi porodicama koje teško žive, da nisu same. Ovdje je došlo do lijepog odobravanja i kod naših komšija Bošnjaka”, kazao je Milan Gagović, predsjednik Crkvenog odbora.

Uz pomoć za socijalno ugrožene, ujedno se prikupljaju i sredstva za ugradnju grijanja u crkvu Svete Trojice i crkveni dom u Ustikolini.

ATV