Generalni sekretar SDA Amir Zukić i njegov vozač Seid Fazlagić predati su u nadležnost Tužilaštva KS, gdje će biti zadržani naredna 24 časa, potvrđeno je iz tog tužilaštva.

Postupajući tužilac će nakon ispitivanja donijeti odluku od daljnjim mjerama, odnosno o eventualnom određivanju jednomjesečnog pritvora.

Zukić i Fazlagić su juče uhapšeni, a Zukić se tereti da je zajedno sa Safetom Bibićem organizovao grupu koju je činilo više osoba radi nezakonitog zapošljavanja osoba i stranačkih kadrova u javna preduzeća. Izvršeni su pretresi na nekoliko lokacija na području Kantona Sarajevo, a pretresena je i Zukićeva kancelarija.

Zukić je uhapšen zbog nezakonitog zapošljavanja u javnim preduzećima, a Fazlagić se tereti za krivično djelo pomoć počiniocu nakon počinjenja krivičnog djela.

Amir Zukić, Asim Sarajlić i Mirsad Kukić dovođeni su u vezu sa nezakonitim zapošljavanjem nakon hapšenja u akciji “Bosna”. Esed Džananović, bivši izvršni direktor Elektroprivrede BiH koji je tada uhapšen, kazao je da je zapošljavanje u Elektroprivredu vršeno po direktnom nalogu visokih zvaničnika SDA.

Tužilaštvo KS je prilikom traženja pritvora za uhapšene u akciji “Bosna” navelo da su Zukić, Sarajlić i Kukić uključeni i u zapošljavanja u drugim javnim preduzećima.

Izvor: Agencije