Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je alatka hibridnog rata koji na Balkanu vode neokonzervativci, a oni koji mu duvaju u jedra, kako bi preko njega prouzrokovali nove sukobe muslimana i hrišćana na Balkanu, žele samo haos, ocijenio je stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.

Ćeranić je naveo da Izetbegović, uprkos pravnoj i logici zdravog razuma, uporno želi da podnese zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, a za to nema podršku ni u zvaničnom Vašingtonu ni u Ankari.

“Izetbegović je svojim inaćenjem uspio da približi političke blokove u Republici Srpskoj, potpuno je okrenuo protiv sebe i Hrvate, a ni sve bošnjačke partije ne gledaju blagonaklono na politiku koju vodi. Uz njega su dijelovi SDA, vehabije i povratnici sa sirijskog ratišta”, istakao je Ćeranić u tekstu za portal “Pravda”.

On je dodao da je plan neokona haos, a o posljedicama oni ne brinu.

“Njihov moto je: što gore – to bolje. Kao i u svakom hibridnom ratu, važan cilj onog koji se vodi u BiH je kreiranje javnog mnjenja. U toj funkciji su mediji koji su pristali da budu antimediji, odnosno sredstvo za dezavuisanje javnosti i oblikovanje iskrivljene stvarnosti”, ocjenjuje Ćeranić.

Kako će se u budućnosti stvari odvijati u BiH, kaže on, zavisi od političkih elita, ali i velikih sila koje budu pregovarale o BiH. “Ako te sile u značajnijoj mjeri budu Rusija i Turska, možemo se nadati nacionalnom pomirenju i stabilizaciji prilika”, smatra Ćeranić.

Izvor: SRNA/RTRS