Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović svjesno radikalizuje stanje u BiH i sve stavlja na kocku, iako za svoje planove nema podršku ni Vašingtona ni Ankare, ocijenio je stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.

On je istakao da to ne znači da Izetbegović nema podršku od onih na Zapadu koji su mišljenja da bi usijana politička atmosfera u BiH pogodovala “izlivanju” vehabija iz svojih enklava i oružanim napadima na Srpsku, u čemu bi, svakako, prednjačili povratnici sa sirijskog ratišta.

Ćeranić je naveo da bi to bilo u interesu, prvenstveno, onih koji u Srbima vide “male Ruse”, a slijede logiku “nema Srba nema Rusa”.

“Bakirovi inspiratori gube iz vida da Srbi nisu voštane figure i da će odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova  Republike Srpske biti energičan”, naveo je Ćeranić u tekstu za “Fond strateške kulture”.

On ističe da je od dolaska na funkciju, ministar policije Srpske Dragan Lukač neprekidno radio na kadrovskom, organizacijskom i materijalnom jačanju MUP-a, formirana je Upravu za borbu protiv terorizma, Centar za obuku u kojem će biti stacionirana Specijalna antiteroristička jedinica, ali i druge jedinice za podršku.

“Umjesto oružja naslijeđenog iz ratnog perioda, policija danas ima moderno naoružanje, brazilske puške ‘taurus’ i pištolje ‘glok’, a specijalizovane jedinice i niz drugog oružja. Usavršavanja na koja pripadnici policije Srpske odlaze u Rusiju i Izrael svakako da su doprinijela da se Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a Srpske smatra respektabilnom snagom u regionu”, istakao je Ćeranić.

On je dodao da će MUP Srpske pružiti žestok odgovor svima koji se usude da ugroze bezbjednost građana i institucija.

“Stoga, oni koji bi se drznuli da zapale varnicu u vidu terorističkog napada u Srpskoj ne mogu se nadati dobru, bez obzira o kome se radilo – povratnicima sa sirijskog ratišta koji žele da ispune zavjet dat El Bagdadiju, kalifu takozvane ‘Islamske države’, o nastavku borbe protiv ‘nevjernika’ u Evropi, o njihovoj sabraći iz vehabijskih enklava ili bilo kome”, istakao je Ćeranić.

Izvor: SRNA/RTRS