Dan nakon isteka generalnog roka za podnošenje zahtjeva za reviziju presude, Republika Srpska poslaće jedinstven odgovor. Biće formulisan u zaključcima koje će na posebnoj sjednici definisati Narodna skupština.

Јedinstvo – ključna riječ koju su srpski poslanici izgovorili za govornicom, ovdje u skupštinskom holu. Tema sa nacionalnim predznakom, zahtijeva odgovornu nacionalnu politiku Srpske i takav odgovor, sa posebne sjednice, najavljuju predstavnici stranaka sa sjedištem u Srpskoj. Zajednički stav, definisaće nakon što se o eventualnoj reviziji izjasni Predsjedništvo BiH. Posebnoj sjednici prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Da Narodna skupština zasjeda nakon Predjsedništva BiH, u dopisu, je od njenog predsjednika Nedeljka Čubrilovića zatražio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Tako bi do posebne sjednice Parlamenta, osim epiloga zasjedanja Predsjedništva BiH, trebalo da bude poznato i da li je Bakir Izetbegović podnio zahtjev za reviziju i šta je dogovoreno na sastanku predstavnika Srpske sa državnim vrhom Srbije.

Već sada je jasno da Srpska ima namjeru da bošnjačkom političkom Sarajevu pošalje poruku da neće učestvovati u vaninstitucionalnom djelovanju.

“Naša pozicija u toj priči da je takva da štitimo Dejtonski mirovni sporazum. Ovaj put, evo vidite šta se dešava u BiH, Srbi su dovedeni u poziciju da štite intitucije BiH”, naglasio je šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković.

Јedan od načina da to čine, jeste definisanje zajedničkog političkog stava. Posebna sjednica, poručuju, mora biti odraz srpskog jedinstva.

“Mi ne smijemo da dozvolimo da se kriza preseli u Republiku Srpsku i da Srpska bude dovedena pred jednu vrstu suda, da je ona odgovorna za bilo kakvo kršenje Dejtona”, istakao je predsjednik SDS-a, Vukota Govedarica.

“Mislim da moramo pravno djelovati i da je mnogo snažnije kada pravno djelujemo u formi zaključka iza kojeg smo svi stali i da pokušamo koristiti sve pravne i političke mehanizme da ovo potencijalno ludilo koje nas čeka nakon podnošenja revizije da osporimo”, kaže predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Za to, poručuju predstavnici stranaka iz Srpske, postoje brojni argumenti. Јedan od njih, je i, činjenica da Sakib Softić, u eventualnom novom postupku pred sudom u Hagu, ne može biti agent BiH.

RTRS