Bivši potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki uputio je otvoreno pismo opoziciji u Republici Srpskoj, koje prenosimo u cjelosti.

“Åœao mi je Å¡to niste mogli sinoć vidjeti kako se Dodik ponaÅ¡ao – mekan kao pamuk, kod stranaca je manji od makovog zrna, a ispred novinara se razgoropadi, glumi Å¡erifa” -kazao je Crnadak, ministar inozemnih poslova BiH i član vrha opozicije u Srpskoj, opozicije koja sebe naziva Savez za promjene .

Vi tvrdite kako je predsjednik Republike Srpske snishodljiv i manji od makovog zrna pred strancima.

A ja vas pitam.

Kako to da ga ti isti stranci ne podnose? Zbog čega ga napadaju čitavo vrijeme? ZaÅ¡to mu izriču međunarodne sankcije? ZaÅ¡to redovito Å¡alju izvjeÅ¡taje Savjetu Sigurnosti UN o njemu kao o ruÅ¡itelju ovoga i onoga, svega i svačega? ZaÅ¡to, sve češće, ne ÅŸele s njim da imaju ikakve kontakte? ZaÅ¡to toliko mrze “ snishodljivo makovo zrno“ koje, da je takvo, ne bi trebalo da ikome naÅ¡kodi. Kad je već toliko “snishodljiv“, a oni vole snishodljive, one koji se plaÅ¡e i koji se daju potkupiti, Å¡to ga ne tetoÅ¡e, ne uÅ¡uÅ¡kaju u hvalospjeve kao Å¡to to rade sa kojekakvim bijednicima, političarima Å¡irom svijeta?

Vi tvrdite kako je predsjednik Republike Srpske još manji od makovog zrna.

A ja vam velim.

To “makovo zrno“ se usprotivilo najvećim svjetskim moćnicima. To je “makovo zrno“ učinilo da čitav svijet priča o Republici Srpskoj. Prodrmalo je Vašingtonske i Briselske birokrate. Iniciralo je niz buntovnih stvari. Među njima i jedan uspjeli referendum kojeg su euroatlantski moćnici nastojali po svaku cijenu spriječiti. Oni se i dalje plaše svake njegove inicijative, nekog novog referenduma. Uzdrmao je sarajevsku fundamentalističku čaršiju, njihove paralelne islamističke strukture koje podništavaju one ustavne, strukture koje hoće da budu vladajuće u čitavoj BiH.

Čak i zvaničnici Srbije, za vrijeme Dodikovog mandata, ističu da bi njihova zemlja teško opstala da nije Republike Srpske.

Vi tvrdite kako je on kriv za postojeće ekonomske i socijalne probleme.

A ja vam velim.

Točno je da u Republici Srpskoj ima i kriminala i korupcije i nezaposlenosti i sive i crne ekonomije. Ima i mnogo toga loÅ¡eg Å¡to se radi u njegovo ime. Ali gdje toga nema, posebno u regiji. Pritom ne relativiziram. Јer on očito nije kriv ni za razbijanje Јugoslavije niti za rat u BiH koji ju je ekonomski uniÅ¡tio. Nije kriv ni za pljačkaÅ¡ke privatizacije druÅ¡tvene imovine. Ni za fantomska pljačkaÅ¡ka preduzeća, dok nije bio na vlasti, koja su nestajala prvom prilikom i koja su duÅŸna zajednici cirka milijardu maraka za neplaćene poreze. Nije kriv ni za ekonomsku svjetsku krizu, ni za poplave. Kako smo se mogli boriti protiv svega toga?

Točno je, međutim, da je on predsjednik Republike i da ima komandnu odgovornost za sve loše (kao i dobro) što se događa na ekonomskom i socijalnom planu. Točno je, međutim, da je on do sada više bio sklon kompromisima nego energičnom rastjerivanju onoga što nije bilo dobro.

Å to bilo da bilo, ima jedna istina koju ne ÅŸelite da vidite. Sve dok se ne vratimo na izvorni Dejton, ili na neko slično uređenje, mi se u Republici Srpskoj ne moÅŸemo ekonomski i socijalno oporaviti. Povrh toga, mi smo protektorat, polukolonijalna zemlja koju svjetski kapital, kao i drugdje u svijetu, gazi, eksploatira, demonizira i ucjenjuje.

Vi tvrdite, da je predsjednik Republike Srpske ogrezao u aferama.

A ja vam velim.

Vi ste tipičan slučaj za psihoanalitičku obradu. Vi mu podmećete sve i svaÅ¡ta, od “kilograma zlata“, do pripremanja drÅŸavnog udara protiv predsjednika vlade Srbije!

Ustvari, kada se bolje sagleda vaÅ¡ slučaj, vi koji se ulizujete strancima i islamskim fundamentalistima, ruÅ¡eći srpsko jedinstvo, vi ste nesretnici iz Frojdove tipologije ličnosti. Vi bi ÅŸarko ÅŸeljeli da budete kao predsjednik Republike. Vi ste anonimusi za koje nitko nikada ne bi znao da nije njega. Samo uz njegovo ime vi dobivate neko značenje. Ali, ako je on “zrno graÅ¡ka“, vi ste nevidljivi jer se vaÅ¡a veličina mjeri jedino u mikronima.

Nije dokazano da on neće u jednom trenutku pokleknuti. On je samo čovjek, a ima protiv sebe vas, “međunarodnu zajednicu“ i mangupe iz vlastitih redova. Dobro je do sada i izdrÅŸao. A ono Å¡to vam najviÅ¡e smeta, to je Å¡to je većina naroda uz njega.

Vi se sada trsite da budete kao i on, ističući groteskno vaš nacionalizam.

Ali, narod vas je prokuÅŸio.