Republička uprava civilne zaštite /RUCZ/ Srpske saopštila je danas da koliko god nastojala da, u okviru zakona i interesa Republike Srpske, unaprijedi koordinaciju i saradnju sa partnerima iz Federacije BiH i sa zajedničkog nivoa BiH, toliko se ti isti partneri trude da sve to unazade neodgovornim potezima i riječima.

“Posljednji u nizu neukih i neinformisanih je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić. Previše je to često i drsko da bi bilo važno da li je to Mektić učinio svojevoljno ili ga je neko zloupotrebio. Znanje i sposobnost se baziraju na ažuriranju informacija i pronalaženju rješenja. Mektić je morao znati da je Mile Međed direktor RUCZ, a ne vršilac dužnosti direktora što je amaterski gaf u komunikaciji”, ističe se u saopštenju iz RUCZ.

Što se tiče vježbe Evroatlanskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe /NATO/ u septembru 2017. godine u BiH, u saopštenju se naglašava da su Vlada Republike Srpske i Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske 17. novembra prošle godine dale pravovremen i jasan odgovor koji se nikako ne može protumačiti kao negativan osim kod onih koji imaju problem sa logikom ili su zlonamjerni.

“Pomalo smiješno izgleda izjava Mektića ako znamo da danas dva predstavnika RUCZ u Tuzli učestvuju u radu Planske konferencije za izvođenje terenske vježbe Evroatlanskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe /NATO/ u septembru 2017. godine”, navode iz RUCZ.

U saopštenju se ističe da RUCZ Republike Srpske neće gubiti vrijeme u nekakvim dugim reakcijama na neistinite i neinformisane izjave neodgovornih i sada već zlonamjernih lica prema Republici Srpskoj i ovoj instituciji, već će nastaviti da razvija i ojačava svoje kapacitete zaštite i spasavanja na domaćem i međunarodnom planu nesmanjenom energijom i rezultatima.

Mektić je juče rekao da je od “vršioca dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Mileta Međeda” došlo obavještenje da u ovoj ustanovi nisu zainteresovani da se dio vježbe održava na teritoriji Republike Srpske.

On je naglasio da vježba pod nazivom “BiH 2017” nije vojna, nego terenska, u kojoj se civilne strukture uvježbavaju u spasavanju života i materijalnih dobara.

Izvor: SRNA/RTRS