Vodostaj rijeke Sane stagnira i večeras iznosi 420 centimetara, odnosno nije se mijenjao od podneva kada je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković proglasio prvi stepen pripravnosti mjera zaštite od poplava na području grada.Stručni saradnik u gradskom Odsjeku Civilne zaštite Draško Đenadija rekao je Srni da Prijedorčani mogu odahnuti ako se ispune očekivanja meteorologa da neće biti padavina.

“Voda je vjerovatno danas dostigla svoj maksimum i možemo očekivati pad vodostaja”, istakao je Đenadija.

On je dodao da vodostaj rijeke Sane od 420 centimetara predstavlja kritični nivo vodostaja rijeke, te da i dalje ostaju na snazi mjere o proglašenju prvog stepena pripravnosti.

Đenadija je naveo da proglašenje prvog stepena pripravnosti obavezuje sve subjekte zadužene za zaštitu i spasavanje, te javna preduzeća i ustanove da preduzmu potrebne i planirane mjere zaštite i spasavanja stanovništva i materijalnih dobara u ugroženim zonama.

Odsjek za civilnu zaštitu zadužen je da prati stanje vodostaja rijeke Sane na terenu i da po potrebi blagovremeno predlaže preduzimanje potrebnih mjera zaštite i spasavanja.

“Zajedno sa nadležnim službama i subjektima pratićemo vodostaj i već ujutru preduzeti sve potrebne mjere i radnje na daljem provođenju mjera predviđenih u prvom stepenu odbrane od poplava ili eventualno njihovom ukidanju tokom dana” naveo je Đenadija.