Čitanjem Skaj poruka u Sudu BiH nastavljeno je suđenje Daliboru Railiću i ostalim optuženim za organizovani kriminal, trgovinu droge i ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića.

U sudnici su, između ostalog, prezentovane prepiske koje ukazuju da je Dalibor Railić marihuanu nabavljao od Dušana Lovrenovića iz Gradiške, za kojim je raspisana međunarodna potjernica u okviru predmeta ”Storidž”, zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom i oružjem.

Poruke se odnose na tačke optužnice 10. i 12. u kojima se navodi da je Railić 26. jula 2020. kontaktirao optuženog Gordana Gvozdena iz Gradiške i dogovorio kupovinu četiri kilograma marihuane po cijeni od 2.400 KM. Prema optužnici Gvozden mu je drogu dovezao 1. avgusta 2020. godine pred kuću. Kasnije je dogovorio da od njega kupi još četiri kilograma i prema optužnici Gvozden mu je drogu isporučio 17. avgusta 2020. godine.

Radi lakšeg praćenja u sudnici su naizmjenično čitane komunikacije između Gvozdena i Lovrenovića, te Gvozdena i Railića.

Iz poruka se vidi da je Lovrenović 25. jula 2020 pisao Gvozdenu da ima ”četiri kilograma top trave, stare 15 dana”, a u komunikaciji ga oslovljava sa ”ratni”.

– Stara 15 dana, ali mene košta 2.300e. Čekam je sad, ima ove na stanju. Otiđi vidi kod Čaruge na šta liči – navodi se u Lovrenovićevim porukama.

Railić sutradan piše Gvozdenu pitajući ”kad gledamo tu travu”:

– Neću ni da pitam ovih Crnogoraca. Idu mi na k****c prave od toga nauku. Koliko je ova? Puno mi je to da plaćam.

U čitavom dogovoru Gvozden 29. jula pita Lovrenovića ”je l stigla trava”:

– Nije brate čekam.

– Hoće li biti sutra, tri Dugom da odvezem.

– Hoće ratni.

– Ok

Kako je izgledala ta komunikacije možete vidjeti u video prilogu.

Podsjetimo, optužnicom je obuhvaćeno ukupno osam osoba. Railić, Aleksandar Miljatović i Igor Repajić optuženi su za učešće u ubistvu Bašića. Railić se tereti da je bio organizator kriminalne grupe i nalogodovac Bašićevog ubistva. Miljatoviću se na teret stavlja da je bio izvršilac ubistva Bašića, a Repajić da mu je u tome pomagao, piše ATV.

Kao članovi Railićeve kriminalne grupe označeni su još Haris Gredelj (36) iz Prijedora, Mirjana Vujović (43) i Željko Simić (43) iz Bileće, Aleksandar Ivković (37) iz Bijeljine i Gordan Gvozden (40) iz Gradiške.

Svi sem Gredelja bili su korisnici Skaj aplikacije, a Ivković je imao dva kriptovana telefona.

Autor: Srpskainfo

FOTO: TUŽILAŠTVO BIH