Dvije osobe uhapšene su u policijskoj akciji Twins 1 koja je provedena na području sarajevskog naselja Ilidža, a zbog sumnje da su umješane u trgovinu ljudima radi seksualne eksploatacije.

– Nakon višemjesečne intenzivne istrage, jutros su na području opštine Ilidža uhapšene su dvije osumnjičene osobe, koje će nakon kriminalističke obrade biti dovedene na ispitivanje postupajućem tužiocu – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Prikupljeni su dokazi sa su osumnjičeni iskorištavali težak socijalni i materijalni položaj žrtava, djevojaka i žena sa područja BiH i Hrvatske, te žrtve vrbovali i transportovali u Austriju i Njemačku kako bi se u njihovoj organizaciji bavile prostitucijom, čime su sticali veliku nezakonitu imovinsku korist.

Priča o “dobrom poslu”

Uhapšenim se na teret stavlja kako trgovina ljudima, navođenje na prostituciju tako i pranje novca. Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac će odlučiti o daljim aktivnostima prema osumnjičenima, u skladu sa zakonom.

Akcija je provedena na međunarodnom nivou u saradnji sa institucijama Austrije i Njemačke.

SIPA je sa provođenjem akcije Twins započela u novembru prošle godine, a istovremeno je provedena i policijska akcija “Pismo” i to BiH, Srbiji i Njemačkoj. Tada je uhapšeno ukupno 16 osoba te je razbijena kriminalna grupa koja se bavila trgovinom ljudima i organiziranjem prostitucije na međunarodnim nivou, te pranjem novca.

Tada je, između ostalog, na području Sarajeva uhapšen Almir Hadžiahmetović, koji se sumnjičio za organiziranje prostitucije, te jedan 17-godišnjak.

Oni su zajedno sa ostalim članovima grupe tokom dvije godine iskorištavali težak položaj žrtava iz BiH, Srbije i Ukrajine, uglavnom djevojaka koje su imale i manje od 22 godine koje su seksualne usluge potom pružale na području BiH, Austrije i Njemačke. Tako su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist koja se mjeri stotinama hiljada eura.

Vođa klana je bio iz BiH te je preko ostalih članova kriminalne grupe sa područja Srbije i BiH djevojke za prostituciju vrbovao na teritoriji Beograda, Smedereva, Novog Sada, Kule, Sarajeva te drugih gradova u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Djevojke su u ralje međunarodne trgovine ljudima i prostitucije namamljene pričom o dobrim poslovima i velikom zaradom u inostranstvu. Dame koje su uglavnom potjecale iz razorenih porodica pale su u zamku pa su potom odvođene u Njemačku i Austriju.

Prodavali djevojke na internetu

Organizator kriminalne grupe, koristeći računarske mreže sa područja Bosne i Hercegovine i Njemačke, na stranici www.kaufmich.com, otvarao je žrtvama profile na kojima je davao njihov opis, tjelesnu građu, seksualne sklonosti, godište, cijene seksualne usluge, fotografije, kao i način i mjesto kontakta radi pružanja seksualnih usluga.

Nakon kontakta klijenata na navedenoj stranici sa nekom od ženskih osoba, članovi kriminalne grupe o mjestu, vremenu, vrsti i cijeni seksualne usluge obavještavali su žrtve putem Vibera ili SMS poruka i od njih dobijali povratne informacije o pruženoj seksualnoj usluzi i zarađenom novcu.

Profili djevojaka na navedenom sajtu su redovno ažurirani eksplicitnim fotografijama i ponudama, a klijenti su nakon pružanja seksualnih usluga ostavljali komentare u vidu utisaka i preporuka za druge klijente. Organizator i članovi organizirane kriminalne grupe, kako se sumnja, na ovaj način ostvarili su korist višu od 150.000 eura.

Faktor.ba