Agenti CIA su koristili tehnike za Å¡pijuniranje koje su nazivali po imenu ruskog predsjednika Vladimira Putina, objavio je Vikiliks.

Kako je navedeno u novoj seriji podataka koje je CIA smatrala strogo čuvanom tajnom, američki obavjeÅ¡tajci su koristili “pet lokacija za tajno sluÅ¡anje”.

Oni su sve te lokacije nazivali “DÅŸepni Putin” i koristili su ih za prisluÅ¡kivanje računara i telefona, u koje su prethodno ubacivani “zloćudni softveri”.

Lokacije za prisluškivanje su bile postavljene na serveru CIA, a ekipa ljudi koja je operisala njima je zaposlena u Operativnom odjeljku za podršku, koji postoji kao posrednik između operativnog osoblja CIA i osoblja za tehničku podršku CIA.

Sve to je funkcionisalo tako Å¡to agenti CIA izdaju zahtjeve posle čega dolazi do hakerskih napada, preko niza lokacija, uključujući i “DÅŸepnog Putina”.

Vikiliks nije objavio gdje su korišćene lokacije za prisluÅ¡kivanje sa imenom ruskog predsjednika, kao ni Å¡ta su prikupljale, ali se ističe da je svrha bila “nadgledanje i komunikacija sa zloćudnim softverima koji su napadali računare i drugu opremu”.

Navodno je Operativni odjeljak za podrÅ¡ku svoje projekte nazivao “najcrnjim Trojancima i alatima za prikupljanje podataka”.

Izvor: B92