Nakon banjalučke, časopis “Srp” imao je i prijedorsku promociju. U gradskoj čitaonici u subotu naveče prvi broj ovog glasila za književnost i umjetnost zainteresovanima su predstavili Milan Milošević, glavni i odgovorni urednik, Milan Vulić, član redakcije, te saradnici Nataša Vučenović i Željko Džafić.

“Časopis je stvaran da se iznađe rješenje za udaljavanje prosječnog stanovnika RS od pisane riječi, tekstova o naučnim postignućima i, generalno, bilo kojeg vida umjetnosti”, kazao je Milošević, napominjući da je prvi broj besplatan, jer im je grad Prijedor izašao u susret i platio štampanje.

Uredništvo “Srpa”, kako je kazao Milošević, svojski će se potruditi da ovom časopisu obezbijedi glas zastupnika i promicatelja kulture.

“S namjerom objelodanjivanja nadarenosti našeg i drugih naroda, pokrenuli smo ovu neprofitabilnu konstrukciju, a i zbog uvjerenja da ovim putem možemo najviše doprinijeti ispunjenju cilja – proširivanju elementarnih vidika kod mladih, te vraćanju nauke i umjetnosti na pijedestal bitnih stvari u životu pojedinca”, rekao je Milošević.

Dodao je da čitaoci časopisa imaju priliku da se obavijeste kako o novinama, tako i o starinama, ali i da se upoznaju s novim, mladim i neafirmisanim autorima.

Tu su i prevodi sa ruskog, engleskog i italijanskog jezika, gdje treba izdvojiti roman u nastavcima Andrea Đ. Pinketsa, poznatog italijanskog književnika i publiciste, čije je djelo prvi put prevedeno na srpski jezik.

“U vremenu upornog sistemskog razaranja svake vrste aktivnosti koja za cilj ima očuvanje kulturnih tekovina našeg naroda, pregalačkim radom profesora Milana Miloševića i njegovih saradnika, naše jezičko podneblje postalo je bogatije za časopis koji će u narednom periodu, sudeći po kvalitetu sadržaja prvog broja, postati oaza kvalitetne pisane riječi, simbol podrške mladim autorima i bastion dobrog ukusa”, kazao je Vulić.

Video: K3