Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić pozvao je bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da odstupi sa te funkcije, poručivši da Izetbegović mora da snosi odgovornost za situaciju u vezi sa odbijanjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Reagujući na informaciju da je još u maju prošle godine bilo poznato da Sakib Softić nema legitimitet da kao agent predstavlja BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, Radončić je rekao da je Izetbegović na moralno i politički nedopustiv način to sakrio od svih koji su bili pozvani na skup u sarajevskoj Vijećnici.

“Uz to, vrlo je precizno rekao da Softićev legitimitet nikako ne može biti sporan i da uopšte nije potrebna nova sjednica Predsjedništva BiH u vezi toga”, rekao je Radončić za portal “Kliks”.

On smatra da su svi koji su iskreno željeli da pravda bude zadovoljena primitivno izmanipulisani.

“Ali, još mnogo gore, Izetbegović je istovremeno to učinio i žrtvama i kompletnoj javnosti, pa vjerujem i samoj SDA. Ovakvo moralno i političko posrnuće treba imati jedino mogući epilog – odlazak sa časne i odgovorne funkcije člana Predsjedništva BiH. Uostalom, njegovi glasači ga nisu izabrali da ništa ne radi i da ih laže, već, naprotiv, da bude vrijedan, pošten i narodu govori istinu bez manipulacija i političkih igara čak i sa tužbom”, smatra Radončić.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, koju je podnio Sakib Softić, uz obrazloženje da ga nisu podnijele nadležne institucije BiH.

Izvor: SRNA/RTRS