Ekipa Civilne zaštite iz Slovenije završila je bez rezultata potragu za sedamnaestogodišnjom djevojkom iz Prijedora, koja je 5. marta pala u rijeku Sanu.

Osmočlana ekipa sa četiri psa tragača tragala je dva dana od Prijedora do Јasenovca, a jutros su se vratili u Sloveniju.

Vođa Tima sa spasavanje na vodi i pod vodom iz Slovenije Lucija Јereb rekla je da su se odazvali pozivu i pretražili 130 kilometara rijeke Sane.

– Prvog dana išli smo od Prijedora do Kostajnice, a drugi dan od Kostajnice do rijeke Save. Tražili smo i lijevom i desnom obalom, nažalost, bez rezultata – istakla je Јerebova.

Ona je navela da je vodostaj i dalje visok i da su uslovi za potragu na obali veoma teški, jer ima puno blata. Istakla je da je taj tima tragača sa psima jedna od najboljih ekipa na svijetu, da u sličnim potragama imaju veoma dobre rezultate, te da im je veoma teško što i ovdje nisu imali uspjeha.

Starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da domaćim spasilačkim ekipama preostaje da nastave sa pretragom terena.

– Nadamo se da će vodostaj i dalje padati i da ćemo taj dio rijeke moći detaljnije pretražiti. Kada se stvore uslovi, uključićemo i ronioce iz Ronilačkog kluba Buk – naveo je Miljuš.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Drago Tadić zahvalio je spasilačkom timu iz Slovenije, i dodao, da je prethodnih dana učestvovalo oko 30 ljudi, te da će potraga biti nastavljena.

Od 5. marta traje intenzivna potraga za maloljetnom D.Dž. koja je pala sa ograde splava “River” u Sanu. Od tada u stalnom obilasku i pretrazi terena učestvuju pripadnici specijalizovane jedinice za zaštitu i spasavanje na vodi i pod vodom, koja je formirana pri Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici Prijedor zajedno sa Ronilačkom klubom “Sana”.

Uporedo sa njima svakodnevno su na terenu i policijski službenici CЈB Prijedor i jedinice za podršku koji neprekidno pretražuju priobalno područje. U potragu su ovih dana bili uključeni i pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite.

Izvor: SRNA/RTRS