O SDS-ovoj Deklaraciji o zaštiti Dejtonskog sporazuma izjašnjavaće se poslanici Narodne skupštine u utorak. Da cilj nije samo zaštita Dejtona nego sprečavanje Hrvata da dobiju svoj entitet, otkriva predsjednik stranke.

Predstavnici institucija Republike Srpske smatraju da se radi o dokumentu koji umnogome podsjeća na onaj usvojen u Federaciji, na prijedlog SDA.

Nakon što je SDA u Federalnom parlamentu poručila Hrvatima da entitet ne mogu da dobiju, isto pokušava i SDS, ali kroz parlament Srpske. Naslov Deklaracije odnosi se na zaštitu Dejtonskog sporazuma, ali se deklarativno spominju i put ka EU i strateški ciljevi Srpske.

– Imajući u vidu da se svašta dešavalo, od Prudskog sporazuma do dodatne federalizacije BiH koja je ideja HDZ-a a koja nesumnjivo zadire u teritorijalni integritet Republike Srpske. Dakle, pretenzije na Posavinu. Te stvari trebamo zaustaviti, istakao je Vukota Govedarica predsjednik SDS-a.

– Nije slučajno da se baš sada spominje ta Deklaracija, kaže predsjednik Srpske. SDS se pokušava u svemu ugledati na SDA, kaže Milorad Dodik.

– To je obaveza koju su preuzeli od Bakira. Trebate vidjeti da je u Federalnom parlamentu bila slična deklaracija i ona se svodi na to na pokušaj da SDS svrsta politiku Srpske iza Bakira, poručio je Dodik.

Bivši predsjednik Narodne skupštine, ne vidi nikakvu logiku u SDS-ovom prijedlogu. Trebalo je, kaže Dušan Stojičić, da se prvo konsultuju sa svim strankama ili makar koalicionim partnerima i nađu kompromis oko takvog dokumenta.

– To je jedan čudan prijedlog, da hoćete dijalog na nivou zajedničkih institucija u Sarajevu,  a nećete ga u Banjaluci. Ne samo da ne pozivate na taj dijalog, već SDS rukovodstvo ne želi u Banjaluci dijalog, istakao je Stojičić.

A koalicioni partner, NDP, u rukavicama nastupa prema predloženoj Deklaraciji. Treba zauzeti stav prema posljednjim dešavanjima u BiH, kaže Dragan Čavić, ali sumnja da će se to desiti u utorak.

– To je prijedlog SDS-a ali ne vjerujem da će biti konsenzusa, poručio je Čavić.

Skoro 22 godine poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, umjesto naprijed, politika vuče nazad, predlažući deklarativno poštovanje dokumenta koji je obavezan za sve u BiH i koji predstavlja njen Ustav. Kada će na red doći ideje koje će se baviti budućnošću i sadašnjošću, niko ne nagovještava.

RTRS