Udruženje građana “Istočna alternativa” Republike Srpske ocijenilo je besmislenim prijedlog Srpske demokratske stranke da se donošenjem deklaracije zaštiti Dejtonski mirovni sporazum.

Dejtonski mirovni sporazum je Ustav BiH, čiji su garant najmoćnije zemlje svijeta, i besmisleno je da se nekakvom deklaracijom štiti Ustav, koji je najveći pravni akt u svakoj zemlji, pa i u ovoj, ocjenjuju u “Istočnoj alternativi”.

Udruženje poziva SDS da prestane da vodi podaničku politiku, koju mu diktiraju lider SDA Bakir Izetbegović i bošnjački politički krugovi iz Sarajeva, te da povuče deklaraciju o zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma, koju vodi pod sloganom “BiH u Evropskoj uniji”.

Za “Istočnu alternativu” je, kako navode, neshvatljivo i neprihvatljivo da SDS forsira priču o Dejtonskom mirovnom sporazumu, a dijeli vlast u Sarajevu sa SDA, koja radi na rušenju tog sporazuma i ukidanju Republike Srpske.

“Zašto se SDS bavi Dejtonskim sporazumom, a ne traži da se na nivou BiH donese rezolucija o borbi protiv terorizma, koji je najveća opasnost po ovu zemlju i Evropsku uniju, u koju SDS žuri da uvede BiH bez Republike Srpske”, navedeno je u saopštenju.

Predsjednik Udruženja Vojin Pavlović pita SDS i Savez za promjene kada će prekinuti saradnju sa Izetbegovićem, kome i Bošnjaci i njihove stranke okreću leđa.

On navodi da Izetbegović jedino još preko SDS-a, koji se čvrsto drži njegovih ideja, pokušava zaštititi svoju političku i ljudsku zlobu prema Republici Srpskoj i srpskom narodu.

“Istočna alternativa smatra da je upravo Bakir Izetbegović izdiktirao deklaraciju o zaštiti Dejtonskog mirovnog ugovora SDS-u kako bi skrenuo pažnju sa problema koje ima sa Hrvatima, koji traže formiranje trećeg entiteta i izjednačavanje prava Hrvata sa Bošnjacima u Federaciji BiH”, ističe Pavlović.

Izvor: SRNA/RTRS