U prijedorskom “Žitoprometu” danas je nakon sedam godina pauze ponovo pokrenuta mlinska industrija, jer je banjalučki “Žitoprodukt” na pet godina zakupio mlinske kapacitete nekadašnjeg prijedorskog giganta.

Bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić koji je u proteklom mandatu spojio prijedorski “Žitopromet” sa banjalučkim “Žitoproduktom” rekao je da ova investicija ima izuzetnu vrednost jer su investitori domaći, a proizvodnja se izvozi.

– Oživljava se mlinska industrija koja je ranije snabdevala celu Bosansku krajinu, veliki dio hrvatskog primorja i više od toga – rekao je Pavić u obraćanju zvanicama na svečanosti pokretanja mlinske proizvodnje.

On je podsetio da se Prijedor zbratimio sa turskim gradom Manisom i da očekuje da će partneri iz Turske na čije tržište se izvoze značajne količine

prerađene pšenice, znati ceniti ovaj rad.

– Od početka smo razmišljali da to bratimljenje za krajnji cilj ima povezivanje firmi iz Prijedora i Turske i evo danas se to realizuje. Treba voditi konzistentnu i dugoročnu politiku i ne zamajaviti se dnevnim događajima i tako će doći do uspeha – rekao je Pavić.

SRNA/EuroBlic