Rukovodstvo Agrokora je sa povjeriocima postiglo dogovor o tzv. stendstil aranžmanu, pišu hrvatski mediji i navode da je Ivica Todorić pristao da ode sa čela te kompanije.

Hrvatska radiotelevizija je javila da se sastanak sa povjeriocima – bankarima završio postizanjem dogovora o privremenom zamrzavanju naplate kamata i omogućavanjem poslovanja novom tranšom kredita.

Predsjednik hrvatskog Sabora Božo Petrov podnio je krivičnu prijavu protiv Tdorića i uprave zbog “lažiranja finansijskih izvještaja o poslovanju tog koncerna”.

– Ono što je već objavljeno u medijima izaziva sumnju, pa ukoliko je Todorić čist, neka institucije obave svoj posao. Ukoliko nije, onda će se institucije njim baviti – poručio je Petrov i dodao da je prijavu podnio kao fizičko lice, a ne kao predsjednik Sabora.

On je naveo da je o prijavi protiv Todorića obavijestio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Prvi potpredsjednik VTB banke Јurij Solovjev izjavio je da su Todorić i menadžment Agrokora godinama lažirali finansijske izvještaje ovog koncerna, što je i dovelo do trenutne krize.

Međutim, predstavnici te banke demantovali su njegove tvrdnje i naveli da Agrokorovi izvještaji nisu lažirani, već da je u njima “samo bilo nepravilnosti”.

Agrokor ima problem sa likvidnošću zbog nagomilanih dugova u iznosu od šest milijardi evra, od kojih najveći dio dospijeva na naplatu 2020. godine. Ovaj koncern svu dobit već troši samo na otplatu kamata.

Ulogu lidera u traženju rješenja preuzela je Sberbanka, koja drži više od polovine duga Agrokora. Ruska VTB banka je, uz Sberbanku, jedan od najvećih povjerilaca ovoga hrvatskog koncerna.

Izvor: SRNA/RTRS