SNSD ne zna koji su razlozi SDS-a da ne podrži povećanje akciza, ali možda ne bi bilo loše da razgovaraju o ovoj temi, poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

SDS “igra” neku njima znanu igru,kako im dnevnopolitički odgovara. Јasno je kaže Dodik da na nivou BiH ne postoji većina i da se “poslovi otaljavaju”, iako određeni međunarodni faktori vrše ozbiljan pritisak.

Republika Srpska, iako nije bilo lako, donijela je reformske zakone i završila sve svoje obaveze iz pisma namjere, sad je red i obaveza na drugim nivoima vlasti da učine isto, isitče Dodik.

U narednom periodu radićemo na pojačanom održavanju likvidnosti i bez MMF-a, ali u ovom vremenu MMF je dobra prilika, jer nije u pitanju samo MMF već i aranžmani i projekti s drugim međunarodnim finansijskim institucijama, Svjetskom bankom, EBRD-om i Evropskom investicionom bankom, kaže Dodik.

Mi smo svoje uslove predviđene pismom namjere ispounili. Zakon o radu, Zakon o bankama i sve ono što smo uradili, nije bilo nimalo lako, Nije nimalo jednostavno i nije ni pitanje inaćenja, niti bilo čega drugog, naglašava Dodik.

“SDS nije bio dio većine koja je trebalo da usvoji te reformske zakone, nego smo mi kao vladajuća većina uzeli tu odgovonost i završili to. Oni sada kao uplakane strine plaču kako mogu ili ne mogu to da urade. Nemaju ni odlučnost ni želje da budu ozbiljni u onom što su preuzeli. Mi ih nismo pritiskali da preuzmu tu obavezu”, izjavio je predsjednik Srpske.

Republika Sprpska nema problema s likvidnošću, Uspjeli smo riješiti probleme poput željeznica, poljoprivrede, isplatu godišnje boračke naknade, ali i nastaviti redovnu isplatu penzija i plata, ističe Dodik. Dug Republike Srpske, ističe, ne povećava se. Dodaje, Investiciono-razvojna banka Srpske moguć je izvor finansiranja budžeta.

“U Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske postoji određen novac koji je na dnevnom nivou 100 miliona maraka i logično je da se taj novac upotrebljava. Plasman koji bi se vršio prema Vladinim računima je najsigurniji plasman”, rekao je Dodik.

Sredstva IRB-a, navodi Dodik, trebalo bi da se upotrebljavaju u realnom sektoru, direktno preko poslovnih banaka.

U posljednje vrijeme mnoge banke više ne povlače sredstva IRB-a , jer su kamate ograničene kamate na dva odsto, dok su kod komercijalnih banaka visoke.

Dodik kaže da je Srpska jedina republika na prostoru bivše Јugosalvije koja je od tekućih prihoda gotovo 30 odsto izdvajala za vraćanje starih dugova.

RTRS