Nastavak disciplinskog postupka protiv suspendovanog glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, protekao je u svjetlu sve izvjesnijeg sličnog postupka protiv tužioca Miroslava Markovića. Marković je bio zadužen za predmet “Diploma” protiv ministra bezbjednosti Dragana Mektića. Istragu je “zatvorio” i zaradio disciplinsku prijavu!

“Autopsija” nad spornom diplomom ministra Dragana Mektića, tužioca Miroslava Markovića koštala je disciplinske prijave.

Potvrdio je to kratko za RTRS portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić. Naime, još krajem januara tužilac Marković je pod sumnjivim okolnostima i u tajnosti predmet Mektićeve diplome ostavio ad akta.

Nije to učinio kako procedure nalažu tužilačkom naredbom, već samo službenom zabilješkom. O svom potezu tek danas, s više od dva mjeseca zakašnjenja, i iza zatvorenih vrata, obavijestio je Disciplinsku komisiju koja vodi postupak protiv Gorana Salihovića, a Salihovićev advokat novinare.

“Miroslav Marković je svjedočio na okolnost stvari koje se tiču diplome sadašnjeg ministra sigurnosti Dragana Mektića. Kaže za taj predmet da je donešena odluka da se neće voditi istraga i da je taj dokument o kome se radi validan”, izjavio je Rifet Konjić, advokat Gorana Salihovića.

Nije, međutim, advokat pojasnio da li je Marković provjeravao validnost diplome Više škole za unutrašnje poslove u Zagrebu ili Mektićeve tvrdnje kako je diplomu stekao na Pravnom fakultetu.

Prećutao je i da im se Marković iza zatvorenih vrata požalio kako je potpisnik disciplinske prijave v.d. glavni tužilac Gordana Tadić.

Odćutao je i da je Marković pred tom istom Komisijom više branio sopstvene postupke, nego Salihovićeve. Zato ih oba Konjić brani.

“Nije mu Goran Salihović ništa naredio”, kaže advokat Konjić.

Pred komisijom pričljiv, pred novinarima ćutljiv. Omiljeni SDA-ov tužilac, iza koga su sabrana djela poput zataškane istrage o miniranju groba Alije Izetbegovića, nedavno otvorene protiv rukovodstva Srpske u slučaju “Referendum” ili presudom zatvorene protiv direktora Sipe Gorana Zupca i to nakon što je Bakir Izetbegović biračima obećao kako će Zupca smjestiti u zatvor, na pitanja novinara nije želio da odgovara.

Ućutao se i vlasnik sporne diplome – ministar Mektić. I to nakon što je brutalno demantovan oko inicijativa za ispijanje kafa i sumnjive ručkove sa bh. tužiocima, među kojima je i Gordana Tadić.

“Od ministra bezbjednosti su bile dvije poruke da se izađe na ručak, to je tačna informacija. Јa sam to shvatila da bi se razgovaralo o Tužilaštvu BiH, ja sam to odbila”, izjavila je Gordana Tadić za RTRS.

Da li je Mektić, Tadićevu zvao na ručak, prije ili poslije disciplinske prijave napisane na ime tužioca Miroslava Markovića, za sada ostaje dilema.

Sve glasnije i argumentovanije su međutim priče da SDA i Mektić, uz kafe i ručkove i posredstvom nekolicine tužilaca – sve SDA-ovih pulena, među kojima su osim Markovića i Dubravko Čampara, Mirza Hukeljić i Džermin Pašić, pokušavaju da vrate vlastiti uticaj na pravosuđe, jer ne treba zaboraviti i da je i Salihović svojevremeno bio pulen istih i prije nego što je sjeo na optuženičku klupu, s Mektićem jurišao na terorističke prijetnje, kriminil, korupciju…

Saga se nastavlja.

RTRS