Da li je telefonska sjednica Savjeta ministara o akcizama bila regularna? SDS tvrdi da nije i da njihovi ministri nisu bili obaviješteni o dnevnom redu. To negiraju u Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara i poručuju da su svi ministri znali dnevni red.

SDS tvrdi da njihove ministre niko nije konsultovao, a najveća odgovornost za kako kažu, nezakonito sazivanje telefonske sjednice Savjeta ministara je na Denisu Zvizdiću, jer je generalnom sekretaru Zvonimiru Kutleši dozvolio da vodi sjednicu.

– Zaključak je da ministri iz SzP odbiju da usvoje zapisinik sa te posljednje telefonske sjednice, imajući u vidu da ta sjednica nije u skladu sa procedurama – kaže predsjednik ove partije Vukota Govedarica.

Iz Generalnog sekretarijata i Kabineta predsjedavajućeg SM BiH stiže ekspresan odgovor da su svi ministri pa i srpski, na vrijeme bili upoznati sa dnevnim redom sjednice održane 6. aprila i da je ovlašteno lice tehnički rukovodilo sjednicom.

– Mi izražavamo sumnju da je bilo propusta u organizaciji ove sjednice i o tome će biti riječi na narednoj sjednici SM BiH – kaže Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Iz Generalnog sekretarijata Savjeta ministara BiH saopštavaju: “Svi ministri dobili su obrazloženje održavanja telefonske sjednice u kojem je jasno naglašeno da je riječ o istom tekstu zakona koji je usvojen na redovnoj sjednici, uz tehničke ispravke a koje je Savjet ministara BiH dužan ugraditi u predložene zakone prije održavanja sjednice Doma naroda BiH, te je zbog hitnosti i održana telefonska sjednica”.

U SDS-u istrajavaju da su se četiri zakona- o akcizama, raspodjeli dobiti, sistemu oporezivanja i agenciji za bankarstvo- na sjednici Doma naroda PS BiH pojavila na nezakonit način i time u nezgodan položaj stavljaju Ognjena Tadića koji je kao član Kolegijuma odlučivao o dnevnom redu.

– Nije bilo nikavih indicija da je bilo šta problem, dobili smo kroz redovnu proceduru akte, niko nije postavljao pitanje – kaže Dragutin Rodić, delegat u Domu naroda PS BiH (DNS).

Na konstataciju da bi srpski ministri eagovali preko Ognjena Tadića da je postojala neka sumnja, Rodić kaže: Јa neću da ulazim u te spekulacije, vidjeli ste kako je prošla sjednica, bilo je različitih mišljenja ali ništa suštinski oko materijala koji su upućeni”.

Vukota Govedarica tvrdi da je usvojeni Zakon o osiguranju depozita u bankama u BiH prenos nadležnosti, zbog čega će SDS tražiti stav NSRS. Ranije je ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda rekao da nema govora o tome i da je riječ o mahinacijama kojima se zbunjuje javnost.

RTRS