Iz Generalnog sekretarijata Savjeta ministara BiH danas je saopšteno da ih čudi stav ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da posljednja telefonska sjednica Savjeta ministara, na kojoj je utvrđen set zakona potreban za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/, nije održana u skladu sa procedurom.

“Svi članovi Savjeta ministara BiH su obaviješteni o dnevnom redu telefonske sjednice održane 6. aprila na identičan način kao i za sve prethodno održane sjednice istog karaktera”, navodi se u saopštenju, uz napomenu da su prijedlog dnevnog reda, kao i tehnički dio procedure održavanja sjednice utvrdila i provela ovlaštena lica.

Iz Savjeta ministara podsjećaju da su na dnevnom redu telefonske sjednice bili prijedlozi četiri zakona: zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

Navedeno je da je riječ o zakonskim prijedlozima koji su ranije usvojeni na redovnoj sjednici Savjeta ministara BiH, ali su sada usklađeni sa mišljenjem Zakonodavno-pravnog sektora Parlamentarne skupštine BiH i to u dijelu, ne suštinskih, nego nomotehničkih ispravki.

“Svi ministri su dobili obrazloženje održavanja telefonske sjednice u kojem je jasno naglašeno da je u pitanju isti tekst zakona koji su usvojeni na redovnoj sjednici, uz nomotehničke ispravke u skladu sa mišljenjem Zakonodavno-pravnog sektora Parlamentarne skupštine BiH, a koje je Savjet ministara BiH bio dužan ugraditi u predložene zakone prije održavanja sjednice Doma naroda BiH, te je zbog hitnosti i održana telefonska sjednica”, ističe se u saopštenju.

Iz Generalnog sekretarijata Savjeta ministara dodaju da su rezultati glasanja bili isti i na redovnoj i na telefonskoj sjednici, odnosno da su navedeni zakoni, u skladu sa važećim procedurama, usvojeni većinom glasova članova Savjeta ministara BiH.

“Zbog svega navedenog, zaista nas začuđuje stav ministra Mektića, posebno imajući u vidu da su i ranije, istina dosta rijetko, održavane telefonske sjednice na kojima su glasali svi ministri u Savjetu ministara BiH, kao i da su jednoglasno usvojeni svi zapisnici sa takvih sjednica”, navodi se na kraju saopštenja.

Mektić je izjavio da posljednja sjednica Savjeta ministara BiH nije održana po poslovniku i na zakonit način, dodavši da je riječ o vaninstitucionalnom djelovanju.

On je najavio pokretanje pravne procedure za obaranje nezakonitih odluka Savjeta ministara BiH o setu zakona o akcizama.

Iz Savjeta ministara BiH u petak je saopšteno da je na vanrednoj sjednici utvrđen set zakona o akcizama i bankarstvu, čije usvajanje omogućava nastavak aranžmana sa MMF-om i da su upućeni u hitnu proceduru Domu naroda.

Isti dan Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na redovnoj sjednici usvojio navedena četiri zakonska prijedloga.

Izvor: SRNA/RTRS