Zbog protivljenja grupe građana, sinoć je u Foči otkazana projekcija dokumentarnog filma “Makedonac” , o bošnjačkom oficiru Amiru Reki koji je u junu 1992. godine spasio 44 srpska civila iz sela Bučje, kod Goražda.

Grupa okupljenih koji su negodovali smatrala je da u Foči ne treba da se na Veliki četvrtak u Strasnoj sedmici emituje film i da to vrijeđa vjerska osjećanja pravoslavnih Srba.

Sva objašnjenja nisu dala rezultata tako da je emitovanje filma odgođeno.

“Tako da sam ja odlučio ,ipak nisam želio nikoga da uvrijedim pa makar nijednu osobu bez pristanka, onda sam odlučio da se ne prikaže ovaj film”, kaže sam Amir Reko.

Među prisutnima koji su željeli da pogledaju film bio je i Darko Đogo dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški”.

Smatra da je bilo praznično veče, pa su ljudi možda dodatno osjetljivi i dodaje da niko ne poriče srpske žrtve, ali je bitno da upravo ljudima koji su pokazali ljudsko lice dozvolimo da to čujemo.

“Mi živimo ovdje ovo je srpski narod. Fočaci ovdje žive vijekovima, tako da nema potrebe da se osjećamo nešto napadnuto ni naročito ugroženo. Mislim da je bitno da osjetimo sigurnost i da nema potrebe za nekom dramatizacijom”, napominje protojerej-stavrofor Darko Đogo dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški”.

U aprilu 1992. godine nekadašnjem oficiru ЈNA Fočaku Amiru Reku na punktu u Ustiprači, na putu prema Goraždu, život je spasio kolega iz ЈNA Srbin Dragan Simić.

Nedugo nakon toga, on je kao komandant brigade takozvane Armije BiH odbio da izvrši naređenje o “čišćenju” srpskog sela Bučje, kod Goražda, i spasio 44–oro srpskih civila i pored toga što mu je nekoliko dana prije ubijena majka i još nekoliko članova porodice.

RTRS