Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH podnijela je VSTS-u disciplinsku tužbu protiv sudije Suda BiH Branka Perića jer je u medijima ukazao da ratni generali Armije RBiH nisu procesuirani za zločine nad Srbima.

Tužba zbog navodne povrede dužnosti podnesena je protiv Perića još u februaru na osnovu pritužbe koju je disciplinskom tužiocu podnijelo “Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH”, ali je tek u petak za nju saznala javnost.

Udruženje je Perića prijavilo zbog navoda koje je iznio u kolumni objavljenoj u “Nezavisnim novinama” u februaru 2015. godine. Perić je u kolumni napisao da u Sarajevu nema političke volje da se sudi komandantima Armije RBiH i da su danas na vlasti politike koje su dovele mudžahedine i koje su im davale političku podršku. Istakao je da bi bilo ohrabrujuće i za politiku i za pravosuđe da se umjesto potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe u javnosti pojavio tužilac koji je potpisao optužnicu protiv generala Armije RBiH u čijoj su zoni ratne odgovornosti počinjeni zločini nad srpskim civilima.

U prijavi je navedeno da je Perić javno pozivao na optuživanje generala Armije RBiH u čijoj su zoni odgovornosti počinjeni zločini nad srpskim civilima.

Portparol VSTS-a Marijana Popović kaže da je disciplinska tužba podnesena na osnovu Zakona o VSTS-u zbog davanja komentara prije nego što je predmet riješen u sudu.

– To je urađeno i na osnovu odredbe Zakona o VSTS-u koja kaže da je kažnjivo svako ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva. Činjenični navodi iz tužbe odnose se na medijske istupe sudije Perića – kaže Popovićeva.

Upućeni smatraju da je otvaranje postupka protiv Perića neshvatljivo i da je riječ o pokušaju procesuiranja zbog verbalnog delikta koji kao krivično djelo odavno ne postoji u zakonu.

– Ovdje se radi o uvođenju verbalnog delikta i to je najava još drastičnijih nedemokratskih poteza. To je udar na javnu riječ i ako ovo prođe uslijediće takvi udari i na novinare i medije. Radi se o jednom od rijetkih sudija koji je činio da pravosudne institucije ne budu potpuno zatvorene prema javnosti i da bar dio istine izađe na vidjelo – kaže sagovornik “Glasa Srpske” iz pravosuđa na nivou BiH.

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Lazar Prodanović, koji je i član Ustavnopravne komisije, kaže da je nevjerovatno da se u bilo kom smislu pokreće postupak disciplinske odgovornosti sudije Suda BiH koji je rekao da bi za javnost bilo važno da se pojavi tužilac koji je potpisao optužnicu protiv onih u čijoj su zoni odgovornosti počinjeni zločini nad srpskim civilima.

– To je loša poruka za javnost u BiH. Očito se radi o pristrasnom pristupu koji stvara ambijent da u Sudu BiH predmeti mogu biti vođeni protiv svih, osim protiv pripadnika jednog naroda. To stvara i nepovjerenje u pravosudne institucije – istakao je Prodanović.

Perić je samo potvrdio da prijava postoji dodavši da ništa ne želi da komentariše.

Kebina prijava

Mirsad Kebo je krajem 2014. godine podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH zbog sumnje o počinjenom ratnom zločinu nad civilima srpske nacionalnosti u Vozući.

Prijavu je podnio protiv tadašnjeg komandanta Trećeg korpusa Armije RBiH Sakiba Mahmuljina i načelnika CSB Zenica Šefika Džaferovića. Prijava protiv Džaferovića je odbačena, dok se u Sudu BiH trenutno sudi Mahmuljinu.

Glas Srpske