Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH odbacila je kao neosnovanu tužbu koju je protiv sudije Suda BiH Branka Perića podigao tužilac Kancelarije disciplinskog tužioca VSTS-a, saznaje “Glas Srpske”.

– Ta odluka donesena je veoma brzo. Osim navoda iz podnesenih prijava tri bošnjačka udruženja žrtava rata, nikakvih dokaza nije bilo za ono za šta terete Perića. Tužba je odbačena kao neosnovana i ta odluka uskoro će biti proslijeđena strankama – rekao je sagovornik “Glasa Srpske” blizak VSTS-u.

Proces protiv Perića otvoren je nakon što je Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS-a u februaru podnijela disciplinsku tužbu jer je u medijima ukazao da ratni generali Armije RBiH nisu procesuirani za zločine nad Srbima. Tužba je podnesena na osnovu pritužbe koju je disciplinskom tužiocu podnijelo Udruženje žrtava i svjedoka genocida u BiH. Udruženje je Perića prijavilo zbog navoda koje je iznio u kolumni objavljenoj u “Nezavisnim novinama” u februaru 2015. godine. Perić je u kolumni napisao da u Sarajevu nema političke volje da se sudi komandantima Armije RBiH i da su danas na vlasti politike koje su dovele mudžahedine i koje su im davale političku podršku. U prijavi je navedeno da je Perić javno pozivao na optuživanje generala Armije RBiH u čijoj su zoni odgovornosti počinjeni zločini nad Srbima.

Sagovornik “Glasa” kaže da je većina članova VSTS-a ocijenila da je disciplinski tužilac neosnovano podigao tužbu protiv Perića i da su otpočetka bili ubijeđeni da će je odbaciti prvostepena komisija.

– Neki su takav stav malo promijenili nakon što je Perić i poslije podizanja tužbe istupao u medijima. U VSTS-u mu je rečeno da se suzdrži istupa u medijima dok je aktivna tužba protiv njega. Očekivali su da će tako i biti, ali on je nastavio sa istupima u javnosti. Ipak, ni to nije pokolebalo članove komisije da donesu odluku o odbacivanju tužbe – rekao je naš sagovornik i dodao da bi i u slučaju da je odlučeno da Perić bude sankcionisan, to bilo samo u vidu opomene.

Perić je u ponedjeljak pred članovima komisije imao oštar nastup, ističući da je VSTS postao izolovani centar političke moći i da disciplinski postupak protiv njega predstavlja suđenje i VSTS-u kao instituciji i njegovim članovima. Istakao je da politika prijeti da potpuno uništi nezavisnost pravosuđa.

– Dobro sam razumio šta mi optužba imputira. Razumio sam i kontekst, i pozadinu, i namjere, i cilj. Politika se do te mjere uvukla u pravosuđe da su i do mene došli pipci te hobotnice. Pred vama je tužba bez dokaza – kazao je Perić i podvukao da je to nezamislivo za bilo koju vlast u demokratskoj državi.

Disciplinski tužilac Mirza Hadžiomerović kazao je u završnim riječima da je Perić prekršio kodeks jer je u javnosti govorio o predmetima koji su u toku.

Mandić i “Elta”

Sud BiH je krajem maja oslobodio predsjednika Udruženja porodica nestalih lica sarajevsko-romanijske regije Milana Mandića i novinare banjalučke televizije “Elta” optužbi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Krivičnu prijavu protiv Mandića i novinara “Elte” takođe su podnijeli predstavnici bošnjačkih udruženja iz Srebrenice zbog Mandićeve izjave 19. februara 2014. godine. On je u vezi sa javnim istupima Munire Subašić i Hatidže Mehmedović, koje predstavljaju Udruženje “Majke Srebrenice”, u emisiji, između ostalog, rekao da će njihove govore stići Božija pravda.

Glas Srpske