Nelojalna konkurencija, divlji prevoznici, neovlašten prevoz putnika i prijem putnika na za to nepredviđenim mjestima osnovni su problemi prijedorskog “Autotransporta”, kojeg je, poslije neuspjele privatizacije, Vlada Republike Srpske prenijela u vlasništvo grada i koje od tada posluje pozitivno.
Izvršni direktor za saobraćaj u ovom preduzeću Mićo Rokvić rekao je Srni da se “Autotransport”, za razliku od većine preduzeća u manjem ili većem vlasništvu grada, ne oslanja na gradski budžet.

“U javnosti se često stiče pogrešan utisak da vlasništvo znači to da nas grad finansira. Grad Prijedor jeste stoodstotni vlasnik `Autotransporta`, ali se mi ni na koji način ne finansiramo iz budžeta grada Prijedora, nego poslujemo isključivo na bazi svojih vlastitih poslovnih prihoda”, rekao je Rokvić.

“Autotransport” je 2016. godinu završio sa 11.592 KM dobiti, ostvarivši 1.760.414 KM prihoda i 1.748.822 KM rashoda. Najveće učešće u ukupnom prihodu ima prihod od putničkog saobraćaja u iznosu od 1.082.178 KM ili 61,47 odsto, a zatim prihod od autobuske stanice u iznosu od 331.160 KM ili 18,81 odsto.

“Broj prevezenih putnika u 2016. godini u odnosu na 2015. godinu je na istom nivou, kao i broj pređenih kilometara i broj sertifikovanja vozila, dok je broj baždarenja tahografa veći, a broj tehničkih pregleda manji”, navodi se u izvještaju o poslovanju “Autotransporta” za 2016. godinu.

U ovom dokumentu se kao problemi u poslovanju ističu i neadekvatan rad inspekcijskih organa u suzbijanju nepoštovanja propisa u putničkom saobraćaju i sprečavanju nelegalnog prevoza, slaba naplativost potraživanja, ali i nemogućnost nalaženja i zadržavanja kvalitetnog kadra.

U prošloj godini preduzeće je u rekonstrukciju i sanaciju hale servisa uložilo oko 100.000 KM, u renoviranje i opremanje svoje turističke agencije u centru Prijedora oko 20.000 KM, a resertifikovan je i standard ISO 9001.

“Autotransport” ima 69 zaposlenih i vozni park od 19 vozila prosječne starosti 13,2 godine.

Foto: RTRS